Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 46, 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Sveriges bästa vårdchef finns i Hässleholm

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Politik, 09 Nov 2019  
Hon nominerades för sitt ledarskap som inkluderar och motiverar alla. Genom sitt ledarskap har hon aktivt bjudit in och skapat mötesplatser för brukare, närstående och medarbetare, där man gemensamt skapat mer social samvaro och mindre ensamhet. I dag tog en lycklig enhetschef för hemtjänsten i Hästveda emot utmärkelsen Årets Vårdchef.

Förändring kräver nyfikna ledare

img Jonas Vallgårda, Personal & Ledarskap Nyheter, 12 Nov 2019  
För att lyckas med stora förändringar krävs ledare med hög inre mognad, som utforskar andras perspektiv och som kan ifrågasätta ledningens beslut. Det visar Eva Norrman Brandt i sin forskning. Hon kallar det postkonventionellt ledarskap.

Så vill anställda förbättra vårdcentralerna

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet, 12 Nov 2019  
Höga krav och samtidigt små möjligheter att styra över sin arbetsdag. Hur får man läkare och sjuksköterskor på vårdcentraler att jobba kvar då? En ny rapport kommer med tre förslag. Det har kommit flera signaler om att arbetsmiljön på många vårdcentraler inte är bra. Exempelvis larmade 727 specialistläkare inom allmänmedicin i en debattartikel förra hösten att personalflykten från vårdcentralerna var ett hot mot primärvårdens kvalitet. Enkäter bland anställda har också pekat på alltför hög arbetsbelastning.

Googles insamling av sjukjournaler utreds - kan bryta mot lagen

img Jonas Vallgårda, Computer Sweden, 14 Nov 2019  
Google har nu full tillgång till känsliga uppgifter om 50 miljoner amerikaner, detta som en följd av ett samarbetsavtal med vårdföretaget Ascension. Nu ska myndigheterna utreda om någon av parterna har brutit mot lagen.

Första patienterna har tagits emot i ny vårdbyggnad på Södersjukhuset

img Jonas Vallgårda, MyNewsdesk, 11 Nov 2019  
Åtta nybyggda vårdavdelningar öppnar på Södersjukhuset och först på plats är ortopedpatienterna. Här välkomnas patienten i en ljus och rymlig vårdmiljö som stimulerar tillfrisknandet och erbjuder avskildhet.

International Year of the Nurse and the Midwife

img Jonas Vallgårda, Vitalis, 15 Nov 2019  

Nytt tema på Vitalis, Nordens ledande eHälsomöte - välkommen att skicka in föreläsningsförlag!

I år skulle Florence Nightingale skulle ha blivit 200 år och WHO har utsett 2020 till Sjuksköterskans och barnmorskans år. Det vill vi göra något av på Vitalis och satsar därför på ett speciellt tema. Temat skall lyfta sjuksköterskans viktiga roll i vård och omsorg och genomsyra både utställning och konferens.

Det kommer att arrangeras scenprogram i utställningen, paneldebatter, intervjuer och föreläsningar med fokus på sjuksköterskans många utmaningar och möjligheter. Vi vill också lyfta all den innovation som idag drivs av sjuksköterskor och barnmorskor runt om i landet.

Vill du bidra med intressant innehåll till scenprogram eller konferens? Välkommen att skicka in ditt bidrag! https://vitalis.nu/hem/konferens/lamna-ditt-konferensforslag/ 

Arrangeras av Vitalis i samarbete med Svensk Sjuksköterskeförening och Vårdförbundet.

"Digitala plattformar stödjer inte sociala relationer"

Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv Senaste Artiklar, 14 Nov 2019  

Digitala plattformar som Slack och Microsoft Teams är inte gjorda för sociala relationer utan för att lösa arbetsuppgifter. För att få en genuin känsla av gemenskap måste den sociala dimensionen vara en variabel i själva utformningen av systemen, anser forskare. Miljontals människor världen över använder digitala plattformar varje dag i sitt arbete för att kommunicera med kollegor och chefer.

Räcker det med tillit när resurserna minskar?

img Jonas Vallgårda, SACO Chefstidningen, 11 Nov 2019  

Ut med New Public Management och in med tillit. Och sen då? Många efterfrågar en ny modell för styrning av offentlig sektor. Men lika många tycks varna för att det inte räcker med tillit för att få ordning på välfärden.

Här får patienten göra förjobbet innan besök

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 09 Nov 2019  

Region Skåne testar just nu ett nytt grepp för att korta väntetider, öka patientsäkerheten och minska administrationen inom primärvården.

18 av 20 regioner har problem med ekonomin

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Inrikesnyheter, 11 Nov 2019  
18 av 20 regioner väntas gå med underskott inom hälso- och sjukvårdsområdet i år, enligt SKL.

Barnmorskan som vände i rondellen och startade eget

img Jonas Vallgårda, Vårdföretagarna, 08 Nov 2019  

Sjukskrivningar, hög arbetsbelastning och små möjligheter att påverka sin arbetssituation. För Lotta Wiström blev det en dag för mycket. På väg till jobbet som barnmorska på en stor mödravårdscentral i Uppsala vände hon i rondellen. I år firar Sinnligt i Knivsta 15 år, varav tio som LOV-mottagning. Att starta egen verksamheten fanns egentligen inte på ...

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »