Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 45, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Flera regioner larmar om ansträngd coronatestning

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter Inrikes / 06 Nov 2020  
Det beskrivs som ett av de viktigaste verktygen för att hindra spridningen av coronaviruset. Att testa, smittspåra och på så vis stoppa virusets framfart. Men nu uppger flera regioner att testkapaciteten är ansträngd. – Vi är inte nöjda med att det nu slår i taket. Det finns kapacitet på nationell nivå och alla regioner jobbar med att öka förmågan, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Mod och rädsla

img Jonas Vallgårda, HRnytt / 05 Nov 2020  
Många pratar om mod i dag. Och hur viktigt det är. Framför allt nu när världen förändras. Men hur ofta går vi egentligen utanför komfortzonen? Och varför är det så krävande att vara modig? Alla ledare och specialister som jag har träffat under mina 20 år i branschen vill utvecklas, men alla vill inte förändras och göra jobbet för att nå sina mål. Det finns en övertro på att utbildning i sig leder till förändring och utveckling, men det räcker inte. Om vi inte vågar verkställa de insikter vi får under en utbildning, spelar det ingen roll. Det blir ingen utveckling.

There’s A New Flu Vaccine Every Year. Why Can’t A Coronavirus Vaccine Be Ready That Fast?

img Jonas Vallgårda, Forbes Innovation Healthcare / 05 Nov 2020  
Since the coronavirus genome sequence was published, researchers have been hard at work to create an effective, safe vaccine against the new virus. For those of us waiting, it feels like a long time, but it’s not unusual for vaccines development to take more than a decade. So how do they create new flu shots every single year?

Sjuksköterskor löper stor risk att drabbas av covid-19

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter / 05 Nov 2020  
Bland sjukvårdspersonal i USA var sjuksköterskor den yrkesgrupp som löpte störst risk att drabbas av covid-19 i pandemins tidiga skede. Det visar en ny analys av sjukhuspatienter gjord av USA:s nationella folkhälsomyndighet.

Vårdpersonal anmäler flest coronaskador

img Jonas Vallgårda, Sydsvenskan Ekonomi / 04 Nov 2020  

Kvinnor inom vården – det är de som oftast drabbas av coronarelaterade arbetsskador. Över 5 700 personer i vårdyrken har anmält skador sen pandemin bröt ut. Arbetsmiljöverket sammanställer regelbundet både vilka yrken som står bakom flest anmälningar om arbetsskador till Försäkringskassan. Vårdyrkena sticker ut. Fram till 1 november hade 1 803 sjuksköterskor, 2 858 undersköterskor och sjukvårdsbiträden samt 1 100 hemvårdsbiträden och personliga assistenter anmält att...

Vårdpersonal ska lättare kunna lånas vid kris

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot / 04 Nov 2020  
Efter den hårda belastningen i vården på flera håll i våras, då svårt sjuka covidpatienter tvingades flytta mellan sjukhus, ska regioner på ett enklare sätt kunna låna vårdpersonal av varandra i kris.

10 nya coronamiljarder till kommuner och regioner

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 03 Nov 2020  
Regeringen avsätter ytterligare 10 miljarder som ska kompensera för extra kostnader i samband med coronapandemin.

Tilltron till förändringsförmågan avgörande för jobbtrivseln

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö / 02 Nov 2020  

Tilltron till förändringsförmågan avgörande för jobbtrivseln Förändringsledning Förändringstrycket är högt inom många organisationer och kan få negativa konsekvenser för arbetstillfredsställelse och engagemang. En färsk studie visar att medarbetarnas tilltro till den egna organisationens förmåga att hantera förändring är en viktig faktor för jobbtrivseln. 

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »