Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 44, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

12 ledarskapsråd för "det nya normala" arbetslivet

img Jonas Vallgårda, Personal & Ledarskap Nyheter / 30 Oct 2020  

Är ledarskap på distans en motsägelse? Det var rubriken för ett panelsamtal under årets digitala upplaga av den internationella ledarskapskonferensen Global Peter Drucker Forum. Under seminariet diskuterades ledarskap i det nya arbetslivet där fler jobbar helt eller delvis på distans. Här har vi samlat de viktigaste medskicken från panelsamtalet.

Vårdförbundet kan säga upp avtal i december

img Jonas Vallgårda, Arbetsvärlden Nyheter / 30 Oct 2020  

Löneökningarna har fått vänta när sjukvården fokuserat på att hantera coronapandemin. Men Vårdförbundet håller nu ett vaksamt öga på hur utfallet blir, och kommer i december ta ställning till om avtalet ska sägas upp. Är det något år som lönerna ska öka mer i vården så är det 2020, menar facket. 

V står fast vid hot efter Löfvens nya besked

img Jonas Vallgårda, Lag & Avtal Senaste Nytt / 29 Oct 2020  
Socialdemokraterna vill att förändringarna i arbetsrätten ska utgå från parternas överenskommelse, säger statsminister Stefan Löfven (S). Men Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven kvarstår, uppger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Extroverta har lättare att arbeta hemifrån

img Jonas Vallgårda, Akaviaaspekt / 29 Oct 2020  


Våren 2020 tog blev det nya normala för många av oss att sköta arbetsuppgifterna hemifrån. Distansarbetet fortsätter att vara utbrett, och nu visar en ny undersökning att det är några oväntade faktorer som avgör hur bra vi klarat av denna omställning till ökat hemarbete. Rapporten "Hemarbete - flexibelt arbete är det nya normala" är det första resultatet från en stor undersökning som genomfördes i juli 2020. Drygt 500 personer i Sverige som jobbat hemifrån under coronakrisen svarade på ett 60-tal frågor kring bland annat förutsättningar och upplevelser av den nya arbetssituationen.

Oro i vården – men Skåne bättre rustat än i våras

img Jonas Vallgårda, Sydsvenska Dagbladet / 28 Oct 2020  
Trots ökad smitta vårdas ännu bara en handfull covid-patienter på iva i Skåne. Det är en av de saker som skiljer höstens uppgång från det kaotiska läget i våras. Sjukvården i Skåne är också betydligt bättre rustad. I våras öppnade en särskild covid-iva-avdelning på Sus i Malmö, där de allra svårast sjuka vårdades. Nu koncentreras iva-vården i Skåne till Malmö och Lund, men de vanliga platserna bedöms räcka. Bild: Johan Bävman – Vi har gott om skyddsutrustning och läkemedel, narkosläkemedlet som det blev brist på i våras.

Targeting herd immunity from COVID-19 without a vaccine remains a deadly idea — here’s why

img Jonas Vallgårda, MarketWatch Topstories / 28 Oct 2020  

Dropping social distancing and mask wearing, reopening restaurants and allowing large gatherings will result in overwhelmed hospital systems and skyrocketing mortality. White House advisers have made the case recently for a “natural" approach to herd immunity as a way to reduce the need for while still keeping people safe.

Snart vill alla ha rutinerade ledare

img Jonas Vallgårda, SACO Chefstidningen / 27 Oct 2020  

Med rätt förhållningssätt kan ålder bli en fördel för rutinerade ledare, resonerar fyra experter. De ser dessutom en ny tid komma, en tid som gjord för seniora chefer. 

Stor skillnad i olycksrisk för olika vårdyrken

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet / 26 Oct 2020  
Fall är en vanlig anledning till olyckor. Undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter drabbas oftare än andra av allvarliga olycksfall och långa sjukskrivningar. Läkare är det vårdyrke som har lägst risk. Det visar en ny rapport från AFA Försäkring. En läkare halkar på väg till äldreboendet, en sjuksköterska sticker sig på en kanyl och en undersköterska skadar sig när en boende tappar balansen. Det är några exempel på arbetsolycksfall inom vården.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »