Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 43, 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Uddevalla först med sammanhållen journalföring

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Politik, 24 Oct 2019  

Från februari 2020 kommer Uddevalla kommun att fullt ut använda sammanhållen journalföring som första kommun i Västra Götalandsregionen och bland de första kommunerna i landet. Det innebär att hälso- och sjukvårdsjournaler från kommunens hemsjukvård ingår i en gemensam e-hälsotjänst tillsammans med journaler från olika vårdgivare som sjukhus, vårdcentraler och rehabiliteringsmottagningar.

Välkommen att lämna ert föreläsningsförslag till Vitalis

img Vårdförbundet, 22 Oct 2019  

Vitalis, Nordens ledande eHälsomöte, den 5-7 maj 2020 på Svenska Mässan i Göteborg, söker fler föreläsningsförslag.

Vårdförbundet deltar i Vitalis programråd och ser gärna att fler barnmorskor, sjuksköterskor, rötntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker bidrar med föreläsningar om e-hälsa och digitalisering. Till programmet söker vi bland annat erfarenhetsåterkopplingar, gärna med koppling till personcentrerad och nära vård, eller framåtblickande kunskapsföreläsningar inom digitalisering och ehälsa för omsorg, vård och digitala hjälpmedel.

Har du eller någon du känner kunskaper eller erfarenheter inom området som borde delas med fler? Följ länken i rubriken för att läsa mer och anmäla ert förslag.

1177 ska utvecklas: "Kommer förändra synen på vården"

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot, 24 Oct 2019  
Regeringen vill utveckla den digitala vården och skjuter därför till drygt 260 miljoner kronor fram till och med 2021 för att modernisera Vårdguiden 1177.

Stort missnöje bland fackmedlemmarna

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter, 24 Oct 2019  

Vårdförbundet i Västerbotten har i veckan haft flera medlemsmöten om just lönerna. Aldrig någonsin har man fått så många frågor, mejl och reaktioner som efter detta löneavtal. På mötena som hållits i Skellefteå, Lycksele och Umeå har uppslutningen varit stor och missnöjet stort. Det är många av de regionanställda som är upprörda och för vissa är det ett så pass hårt slag att man funderar på att byta arbetsgivare ... 

Arbetsmiljöfrågor bör upp på styrelsenivå

Jonas Vallgårda, Prevent, 22 Oct 2019  

Det systematiska arbetsmiljöarbetet måste upp på högsta ledningens bord. Det är en av slutsatserna i en ny rapport från Sveriges Företagshälsor om sambandet mellan verksamhetsstyrning och arbetsmiljöfrågor. En slutsats i rapporten "Arbetsmiljö, organisation och hälsa – hur hänger det ihop och varför?" är att systematiskt arbetsmiljöarbete i privata verksamheter tydligt behöver bli en fråga för ägare, styrelse, vd och den högsta ledningsgruppen. I kommuner och regioner gäller motsvarande för politiker och den högsta tjänstemannaledningen.

Forskare: Därför leder många möten till stress och kaos

img Jonas Vallgårda, Lag & Avtal Senaste Nytt, 21 Oct 2019  
Många suckar över arbetsdagar som hackas sönder utan att något vettigt blir gjort. Ineffektiva möten är stressframkallande tidstjuvar, men risken är att de bara blir fler. – Möten föder möten, säger sociologiprofessor Malin Åkesson.

Preboarding ger nyanställda en flygande start

img Jonas Vallgårda, HRbloggen Nyheter, 21 Oct 2019  

Preboarding förbereder nyanställda medarbetare inför första arbetsdagen. Anna Hansson berättar hur Bodens kommun gått från traditionell introduktionsprocess till en digital lösning. Du får också sju tips för bättre onboarding.

Närmare 200 personer läggs dagligen in på sjukhus till följd av ett fall

Jonas Vallgårda, Socialstyrelsen, 21 Oct 2019  

Varje år faller cirka 70 000 personer så illa att de behöver läggas in på sjukhus för vård. Drygt 1 000 personer dör. 50 000 av de som faller är 65 år eller äldre. Men med förebyggande insatser kan många fallolyckor förhindras.

Så håller du schysta lönesamtal

Jonas Vallgårda, Svenskt Näringsliv Nyheter, 21 Oct 2019  

Ett aktivt ledarskap, transparens och kommunikation är nyckelfaktorer för att lyckas med individuella löner. Det diskuterades på årets Lönebildningsdag som återigen slog rekord med nästan 400 anmälda deltagare.

De som önskar en vårdkollaps

img Jonas Vallgårda, Dagens Arena, 20 Oct 2019  

Tio procent av den vuxna befolkningen har köpt en privat sjukvårdsförsäkring. Den största lögnen är att de avlastar den vanliga vården, när de egentligen söndrar den inifrån. Välkommen till striden om välfärden 2.0.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »