Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 41, 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Lyssna på barnmorskorna - det behövs mer resurser

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 10 Oct 2019  
Vårdförbundet välkomnar SKL:s inbjudan att arbeta tillsammans för en bättre vård. Kärnfrågan är bristen på barnmorskor, eller snarare bristen på tillräckligt goda arbetsvillkor för barnmorskor.

Stabsläge i flera regioner efter brist på sjukvårdsutrustning

img Jonas Vallgårda, SVT Rapport Inrikes, 10 Oct 2019  

Sjukvårdsregionerna i Uppsala och Örebro har gått upp i stabsläge eftersom det råder stor brist på viktig sjukvårdsmateriel. Bland annat provtagingsrör, sterila handskar och slangar till respiratorer. Något verkar ha fallerat man bytte leverantör för drygt en vecka sedan, och Socialstyrelsen vill veta vad.

Kunskapen ska öka i förlossningsvården

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 09 Oct 2019  
Bra samtal, men också en stor utmaning framåt när det gäller kompetensförsörjning. Så sammanfattar socialminister Lena Hallengren mötet kring förlossningsvården. Ett nytt regeringsuppdrag om förlossningsskador kommer inom kort.

"Sjukvårdens tillgång till medicinteknik äventyras"

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 09 Oct 2019  

Ny lagstiftning som påverkar alla medicintekniska produkter träder i kraft om nio månader. Men varken EU eller Sverige är redo, skriver Sveriges läkarförbund och Swedish Medtech.

Rätt stöd till chefen får alla att må bättre

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter, 08 Oct 2019  

Nöjd chef ger nöjda medarbetare. Ny forskning visar att första linjens chefer som får stöd och rätt förutsättningar från ledningen har medarbetare som trivs bättre.

Sölvesborgs kommun testar välfärdsteknik med simuleringsdocka

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Offentlig Sektor, 08 Oct 2019  
Genom statligt bidrag har Sölvesborgs kommun köpt in en simuleringsdocka som möjliggör modern hälso- och sjukvård för personal som får öva på ett brett urval av kompetenser.

Fler sjuksköterskor ökar personalsäkerheten

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter, 07 Oct 2019  
Fler sjuksköterskor på en avdelning leder till högre patientsäkerhet, det är ett faktum. Nu visar en studie att ett högt antal sjuksköterskor också medför högre säkerhet för personalen.

Walk the talk - när värdeord skapar värde

img Jonas Vallgårda, Motivation.se, 06 Oct 2019  
Tycker du att det är viktigt med kundfokus, innovation och engagemang på ett företag? Då är du inte ensam, för det är de värdeord som de allra flesta företag har valt, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Om jag istället frågar: ”Tycker du att kundfokus, innovation och engagemang präglar svenska arbetsplatser?”, kommer jag att få ett helt annat svar. Gapet mellan det vi kommunicerar och hur vi agerar är nämligen illavarslande stort. Samtidigt visar all forskning att företag som lever sina värderingar ”på riktigt” är mer lönsamma, har bättre tillväxt och är betydligt bättre på att hantera kriser. Så hur går vi från ord till handling?
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »