Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 41 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Varmt välkommen till Vårdgalan!

img Vårdförbundet, 2018-10-12  
Välkommen att anmäla dig till Vårdgalan och inspireras av vinnarna av Vårdförbundspriset, Årets vårdchef samt det nyinstiftade priset till Årets studenthandledare.

Fem myndigheter i Tillitsverkstaden

img Jonas Vallgårda, Publikt.se, 2018-10-12  

Fem myndigheter har utsetts till pilotmyndigheter i Tillitsdelegationens arbete med tillitsbaserad styrning. De fem ska ingå i det som delegationen kallar Tillitsverkstaden.

De deltagande fem myndigheterna i Tillitsverkstaden är Arbetsförmedlingen, Inspektionen för vård och omsorg, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen och Trafikverket

Ny utbildning ska ge hemsjukvården status

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 2018-10-11  
Nästa höst räknar Mälardalens högskola med att dra i gång landets första specialistutbildning för sjuksköterskor inom hemsjukvård. Magisterutbildningen blir ettårig, på halvfart, och mestadels webbbaserad.

Här är yrkena svenska chefer drömmer om

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef, 2018-10-11  

Chefer vill gärna byta jobb — helst till en annan position som chef. Fast många drömmer också om att helt växla karriärspår och bli exempelvis äventyrare eller författare, visar Chefs undersökning. Ä r det konstigt att man längtar bort nå’n gång? Det gör en stor del av Sveriges chefer – hela 69 procent av dem vill gärna byta jobb.

Vem har mod nog att digitalisera offentlig sektor?

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle Ekonomi, 2018-10-11  

Snart har vi en ny regering. Lokalt börjar administrationerna att formera sig efter valet. De ärver ett löfte om att Sverige ska bli ledande inom tillämpning av artificiell intelligens. Vinnovas rapport från i våras visar att Sverige har en bit kvar dit, än långsammare går det inom offentlig sektor. Genom digitaliseringen uppstår inte bara ekonomiska fördelar, utan också vardagsnytta för medborgarna...

Sjuksköterskor säger inte upp sig på grund av lönen

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle All Debatt, 2018-10-11  
Varför vill unga inte in i välfärdens yrken? Med ett yrkesliv som lågavlönad kulturarbetare bakom mig vägrar jag tro att pengarna är problemet. I stället förlorar landsting, regioner och kommuner kompetens genom att sätta sina scheman före människorna, skriver Åsa Moberg.

Kraftig ökning av ebolafall i Kongo

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter Toppnyheter, 2018-10-11  
Det pågående utbrottet av den fruktade sjukdomen ebola är nu inne på sin fjärde månad och visar inga tecken på att avmattas. Totalt har 194 personer smittats och 120 av dessa har dött, främst i och kring staden Beni i nordöstra Kongo där säkerhetsläget är fortsatt allvarligt. Området har varit drabbat av konflikter i mer än två decennier och så sent som den sista veckan i september tvingades hjälparbetare avbryta arbetet efter en attack i närheten av centralorten.

Tuffare krav för antibiotika

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle All Debatt, 2018-10-10  
Upphandlingsmyndigheten lanserar nya antibiotikakrav för kyckling och kalkon. Målet är att minska användningen av antibiotika.

Attraktiv utbildning - Enorm efterfrågan på Biomedicinska analytiker

Jonas Vallgårda, Veckans Affärer, 2018-10-08  
Studenter på Biomedicinska analytikerprogrammet utbildar sig till framtidens nyckelspelare för en väl fungerande hälso- och sjukvård som möter samhällets och patienternas behov.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »