Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 40

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Så byter ni fokus och blir en drömarbetsgivare

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet, 2017-10-06  

Världen förändras och det som lockade medarbetare att jobba hos er tidigare är inte alltid detsamma som gäller idag. Här är tio preferenser som är under förändring. Ta till er av dem så kan ni bli drömarbetsgivare, menar rekryteringsföretaget Academic work.

Region Uppsala startar akademiskt primärvårdscentrum

Jonas Vallgårda, MyNewsdesk, 2017-10-05  

Region Uppsala ska inrätta ett akademiskt primärvårdscentrum. Det beslutade vårdstyrelsen idag.

– Vi vill utveckla och stärka primärvården genom att öka samarbetet med bland annat universitetet, säger vårdstyrelsens ordförande Malena Ranch (MP).

It-systemen dåligt anpassade till sjuksköterskornas vardag

David Liljequist, Vårdfokus Nyheter, 2017-10-05  
Vårdens alla it-lösningar är en stressfaktor. Nu ska en studie undersöka om systemen kan anpassas mer utifrån sjuksköterskors arbetssituation.

"Läkares övertid hotar patientsäkerheten"

Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 2017-10-05  
Många läkare arbetar mer övertid än vad arbetstidslagen tillåter. Förra året arbetade en läkare i Norrbotten 938 timmar övertid – vilket motsvarar 23 normala arbetsveckor, skriver tidningen Metro.

Riksdagsman vill se specialistutbildning för biomedicinska analytiker

Jonas Vallgårda, Vårdfokus, 2017-10-05  
Riksdagsmannen och biomedicinska analytikern Lena Asplund (M) föreslår i en motion till riksdagen att en utredning görs om hur en reglerad specialistutbildning för biomedicinska analytiker kan utformas.

"Inför nolltolerans mot gnäll på jobbet"

Jonas Vallgårda, Arbetsmiljöforum Du & Jobbet, 2017-10-04  

Var fjärde svensk tycker att det klagas för mycket på deras arbetsplatser. Inför nolltolerans mot gnället, uppmanar ledarskapskonsulten Frida Blom. En Sifo-undersökning med drygt 1000 personer visar att var fjärde person tycker att det gnälls väldigt eller ganska mycket på deras arbetsplats.

Statens avtal i hamn

Jonas Vallgårda, Lag & Avtal, 2017-10-04  
Nu är avtalen slutna på det statliga området. Det innebär att alla stora avtalsområden är färdigförhandlade. Arbetsgivarverkets nya förhandlingschef Anna Falck är nöjd med den första statliga avtalsrörelse som hon lett, när avtalen för 200 000 medarbetare är undertecknade. – Det här ger mersmak, säger hon till Lag & Avtal.

Yngre i riskzonen för årets influensa

Per Malmquist, Dagens Medicin Nyheter, 2017-10-04  
Yngre personer kan komma att drabbas värre än vanligt av årets influensa som nu är på väg hit från det södra halvklotet. Om du tillhör en riskgrupp bör du vaccinera dig, anser Folkhälsomyndigheten.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »