Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 40, 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Gävleborg startar egen nätläkartjänst

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 04 Oct 2019  
Region Gävleborg ska starta en egen nätläkartjänst. Om allt går enligt planerna kommer tjänsten att finnas på plats i slutet av nästa år.

Stora förändringar kräver annat ledarskap

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Ledarskap, 03 Oct 2019  

Hur påverkar ledarskapet en förändringsprocess och medarbetarnas upplevelser? Det är något som socionomen och psykoterapeuten Eva Norrman Brandt har studerat under en tioårsperiod genom att följa förändringsprocessen i en läkemedelsfabrik

Rapport: Fler förlänger arbetslivet efter 65

img Jonas Vallgårda, DN Ekonomi Senaste Nytt, 02 Oct 2019  

Allt fler personer över 65 år fortsätter arbeta. Inom vård och omsorg har antalet sysselsatta i åldersgruppen 65-69 år ökat markant, från 8.000 till 21.000 personer mellan 2008 och 2018, visar en ny rapport som delegationen för senior arbetskraft tagit fram.

De vill ha en standard för föräldrar i arbetslivet

img Jonas Vallgårda, Personal & Ledarskap Nyheter, 02 Oct 2019  
Tiden är mogen för att lyfta frågan om balans i livet ett steg till. Det anser de arbetsgivare som nu står i startgropen för att ta fram en standard för föräldrar i arbetslivet.

Okunniga politiker utbildas i arbetsmiljö

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet, 02 Oct 2019  

Under året får landets kommunpolitiker utbildning i arbetsmiljö. Mycket välbehövligt, då kunskapen ofta är mycket låg, menar flera insatta som Du&jobbet talat med. 

"Vårdskadorna minskar inte – är det dags att byta strategi?"

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 02 Oct 2019  

Ansvaret måste breddas till att omfatta de nivåer i hälso- och sjukvården som ger förutsättningar att bedriva en säker vård, skriver bland andra Synnöve Ödegård.

Slutbetänkande för mer jämlik vård överlämnat

Jonas Vallgårda, Regeringen Socialdepartementet Nyheter, 01 Oct 2019  
Den 1 oktober tog socialminister Lena Hallengren emot slutbetänkandet av utredningen Styrning för en mer jämlik vård. Betänkandet överlämnades av den särskilde utredaren Göran Stiernstedt.

Kronan storsatsar på kliniker - ska öppna tio i år: "Vi kan göra det billigare"

Jonas Vallgårda, Market, 01 Oct 2019  
Kronans Apotek planerar att öppna tio nya drop-in-kliniker där kunderna erbjuds enklare vårdtjänster. "Fyra av fem svenskar är positiva till att vända sig till ett apotek för enklare vårdärenden", säger vd Anders Torell.

Chefer underskattar medarbetarnas jobb-ork

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet, 30 Sep 2019  

Kan de anställda jobba tills de är 68 år? Cheferna var mer tveksamma än medarbetarna själva. Det visar en studie från Helsingborgs stad. 16 procent av de anställda i Helsingborgs stad bedömde att de kunde arbeta tills de fyllde 68 år eller mer. Cheferna i samma stad hade dock inte lika höga förhoppningar. De trodde bara att drygt 10 procent kunde göra detta. 

VGR:s nya system försenas ett år

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 30 Sep 2019  
Beklagligt. Det omdömet är Västra Götalandsregionen och it-företaget Cerner överens om när det kommer till förseningen av vårdinformationssystemet Millennium.

Studie: Patienter dör på grund av platsbrist

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot, 29 Sep 2019  
Intensivvårdspatienter som måste flyttas på grund av brist på plats eller andra resurser löper förhöjd risk att dö, enligt en ny studie.

Toppcheferna: 8 böcker som lärt oss ledarskap

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 28 Sep 2019  

Bokmässan i Göteborg är i full gång, och naturligtvis har vi frågat några av Sveriges främst chefer: Vilken bok har inspirerat dig mest som ledare?

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »