Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 40 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Vi behöver en primärvårdsreform. Nu!

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 2018-10-05  
Det är dags för politikerna att uppfylla löftena om en bättre primärvård, något som våra medlemmar fått löften om i många år. Vi vill se en nationell primärvårdsreform, med en vård som kännetecknas av god tillgänglighet, bra kontinuitet, goda möjligheter för forskning, fortbildning och god arbetsmiljö, skriver Funktionsrätt Sverige m fl.

Så mycket har lönerna ökat i välfärdsyrkena

img Jonas Vallgårda, Dagens Arena, 2018-10-04  

Under senare år har flera kvinnodominerade yrken, bland andra lärare och sjuksköterskor, fått rejäla lönelyft, mycket tack vare svårigheten att rekrytera. Men facken är inte nöjda än.

Lågt förtroende för chefers förmåga att driva förändring

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Ledarskap, 2018-10-04  

Det finns ett bristande förtroende för höga chefers kompetens att driva förändring och projekt. Det visar en undersökning där Kantar Sifo ställt frågor till chefer i svenska företag om hur de bedömer kompetensen hos den som de rapporterar till.

Digitala journaler ökar rädsla för hot och våld

img Jonas Vallgårda, Uppsala universitet, 2018-10-03  

Digitala patientjournaler ökar rädslan för att utsättas för hot och våld hos 40 procent av vårdpersonalen inom psykiatri och akutvård. Det visar en ny studie från Uppsala universitet. Däremot visar studien inget samband mellan förekomst av hot och våld och digitala patientjournaler.

Många vill slippa ansöka med foto

img Jonas Vallgårda, Arbetsmiljöforum Du & Jobbet, 2018-10-02  

53 procent tycker att det är positivt att inte behöva skicka med ett foto på sig själv när de söker jobb. 61 procent uppskattar att inte behöva uppge sin ålder. Det framgår av en undersökning som rekryterings- och bemanningsföretaget TNG tagit fram baserat på ca 1500 jobbsökares syn på fördomsfri rekrytering, diskriminering, chefens roll mm. Videointervjuer har blivit vanligare, men 48 procent anser att de gynnar extroverta och talföra personer. En lika hög andel tycker att det gör jobbsökandet mer obekvämt, då de inte gillar att vara med på

Tar tillbaka krav på tjänstgöring varannan helg

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 2018-10-02  
Det kritiserade beslutet att vårdpersonal skulle jobba varannan helg dras tillbaka i Region Jämtland Härjedalen. I en ny rapport föreslås istället en schemamodell med tjänstgöring två av fem helger. Det rapporterar Läkartidningen.

Richard fick årets prehospitala pris

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter, 2018-10-02  
Ambulansens e-hälsoverktyg i Region Kronoberg har länge klassats som ett av de bästa i Sverige. Mycket tack vare ambulanssjuksköterskan och systemvetaren Richard Anderssons engagemang. I dag fick han ta emot årets prehospitala pris.

E-hälsomyndigheten avslutar hälsokontot

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 2018-10-02  

Efter år av svarta rubriker, juridiska processer och sammanlagt 140 miljoner skattekronor läggs det personliga hälsokontot nu till handlingarna.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »