Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 4

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Effektiva tips: Så blir du kvitt jobbstrulet

img Jonas Vallgårda, Chef.se, 2017-01-27  

Chefers strultid ökar. Tidsätarna kan enkelt stjäla ett par timmar om dagen, visar undersökningen.

Effektivitetsexperten Petra Brask har knepen du behöver. "Vad var lösenordet till servern nu igen? Jäklar, sen till eftermiddagens tredje möte... Hade jag någon punkt där? Vad skulle det handla om, något med affärsplanen...? Just ja, måste ju svara nya strategikonsulten före klockan 14. Och reda ut det där missförståndet i Slack. Förresten, kanske handlade mötet om nya HR-strategin. Som jag inte hunnit titta på..." En mardröm? Ja, skulle kunna vara ...

Socialstyrelsen ska förbereda för en nivåstrukturering av den högspecialiserade vården

Jonas Vallgårda, Regeringen Socialdepartementet, 2017-01-27  
Under torsdagen gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en arbetsprocess för att nivåstrukturera den högspecialiserade vården i syfte att fasa ut dagens system för rikssjukvård. Detta sker mot bakgrund av förslagen i betänkandet "Träning ger färdighet".

Så leder du medarbetare som kan mer än du

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet, 2017-01-27  
Är medarbetarna experter på områden som du inte kan? Då delar du en erfarenhet med många chefer i dag. För att leda medarbetare som är mer kunniga behöver du ha fokus på vad de vill och behöver. Här är sex tips på vad du kan göra. Många som har djupa kunskaper älskar också sitt arbete. Genom att du som chef också visar passion för det ni gör, blir det lättare för medarbetarna att lyfta fram sin egen passion och verkligen dyka in i arbetet. Arbetsmarknaden är mer osäker idag än tidigare och det gäller för alla att uppdatera sin kompetens kontinuerligt.

Fler får köa till svenska sjukhus

Jonas Vallgårda, SVT Nyheter Inrikes, 2017-01-26  

Överbeläggningarna på svenska sjukhus ökar. Dessutom tvingas allt fler patienter flytta till fel avdelningar. Det visar statistik från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som SVT Nyheter sammanställt. Överbeläggningarna på svenska akutsjukhus har ökat med i snitt 30 procent sedan 2014. Samtidigt har de så kallade utlokaliseringarna, när en patient på grund av platsbrist flyttas till en annan avdelning eller ett annat sjukhus, ökat med i snitt 13 procent under samma tidsperiod.

Regeringen ser flera poänger med personcentrerad vård

Jonas Vallgårda, Vårdfokus, 2017-01-25  
Civilminister Ardalan Shekarabi ser positivt på Vårdförbundets tankar kring personcentrerad vård. Det sa han när han idag besökte Vårdförbundet för att diskutera vårdens styrning.

Sineva Ribeiro: "Industrimärket är ett glastak"

Per Malmquist, Arbetsvärlden, 2017-01-25  
Avtalsrörelsen 2017 Att låta industrin sätta normen för löneökningarna missgynnar kvinnodominerade branscher, menar Vårdförbundets Sineva Ribeiro. Hälften av alla tjänstemän i offentlig sektor omfattas i dag av sifferlösa avtal.

Facken kräver krafttag mot vårdplatsbrist

Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 2017-01-25  
Allt fler patienter får ligga i korridoren eller på fel avdelning. Nu kräver Vårdförbundet och Läkarförbundet krafttag för en förändring.

Bättre vård och hälsa - men skillnader kvarstår

Jonas Vallgårda, Socialstyrelsen, 2017-01-24  

Allt fler överlever sjukdomar som hjärtinfarkt, diabetes och cancer. Men det finns fortfarande stora regionala skillnader inom vård och hälsa - och förbättringsområden när det gäller väntetider, strokevård, fallskador och förlossningsvård. Hälso- och sjukvården i Sverige visar bättre resultat på flera punkter – det visar två nya rapporter från Socialstyrelsen. Risken att dö i ett flertal sjukdomar har minskat, exempelvis diabetes, stroke, hjärtinfarkt och cancer.

"Så stoppas personalflykten från vården"

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 2017-01-24  

Akutsjukvård. Det finns ingen personalbrist inom hälso- och sjukvården – bara personalflykt. Politiker, sjukhusledningar och andra beslutsfattare måste börja lyssna på läkarna, ordförande i Läkarförbundets vårdplatsgrupp, förste vice ordförande Sveriges Läkarförbund.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »