Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 4 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Regeringen vill ha lag på nära vård

Jonas Vallgårda, Regeringen, 2018-01-25  
Regeringen vill att det ska slås fast i lagen att landstingen ska organisera vården nära befolkningen. Man vill även se att vårdgarantin i primärvården skärps. Redan inom tre dagar ska du kunna få en medicinsk bedömning av antingen läkare eller annan legitimerad vårdpersonal. En proposition skickas nu till riksdagen.

Så får du tyst på din inre kritiker

Jonas Vallgårda, Prevent, 2018-01-25  

Märker du att du ofta är för hård mot dig själv? Den inre kritikern gör att vi bara ser misslyckanden och inte det vi faktiskt gör bra. Något som i sin tur får oss mer stressade. Den goda nyheten är att det går att träna upp sin självmedkänsla.

Här är 10 vanliga ord du inte vill ha i ditt CV

Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 2018-01-25  

Sugen på ett nytt jobb? Då måste du kunna beskriva din kompetens på ett spännande sätt. Nu har Linkedin sammanställt en lista över orden du ska undvika om du vill sticka ut. Nytt år innebär att många chefer funderar över sin karriär. Det är något världens största jobbnätverk Linkedin märkt av. I januari är det extra många användare som söker nytt jobb – och samtidigt är företag på jakt efter nya medarbetare. Men hur beskriver vi oss?

Krockande regler förhindrar samverkan

Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 2018-01-25  
Samordnad individuell planering, Sip, skulle få sjukvård och omsorg att samverka bättre. Men regelverket krockar med 16 andra och Sip används inte som den ska, visar en utvärdering.

Orterna de unga flyttar ifrån

Per Malmquist, Dagens Samhälle, 2018-01-25  
Från åtta av tio svenska kommuner flyr unga vuxna till andra orter. Hammarö, Sorsele och Habo är några kommuner som runt 40 procent av de unga lämnat de senaste fem åren.

Årets Offentliga Chef och Årets Nyskapande Chef

Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Ledarskap, 2018-01-23  

Under konferensen Offentlig Chef utsågs Carl-Martin Lanér, kommunchef, Karlskrona kommun till Årets Offentliga Chef och Årets Nyskapande Chef blev Christin Tjärnheden, utvecklingschef, Enköpings kommun. Priserna delas ut av tidningen Offentliga Affärer.

Nätläkarna: Det här är början på en samhällsförändring

Per Malmquist, Entreprenör, 2018-01-23  

De digitala läkarbesöken blir allt mer populära samtidigt som primärvården är hårt pressad.

Röntgen på helger ska minska vårdköer

Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Kronoberg, 2018-01-20  
Köerna till röntgen i Region Kronoberg har minskat de senaste månaderna men är fortfarande långa. Nu håller röntgenmottagningen i Växjö öppet ett par helger för att minska kön.

Hemsjuksköterskor redo rycka ut på akuta larm

Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 2018-01-20  
När ambulansen larmas i Dals-Ed kan det vara en av kommunens sjuksköterskor som kommer först. I kommunerna i Fyrbodal åker hemsjukvården på prio 1-uppdrag när ambulansen är upptagen.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »