Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 39

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Nyckelfaktorer som får chefen att orka leda

img Jonas Vallgårda, HRbloggen.se, 2017-09-29  

Ett arbetsliv med osäkra och oförutsägbara förhållanden skapar inte bara stress för medarbetare. En ny studie fokuserar på vad som idag krävs för att kunna, orka och vilja vara ledare. Självmedkänsla har visat sig vara en viktig skyddsmekanism. Skruvarna dras åt och man hamnar själv i kläm mellan högsta ledningens krav och att pressa sina medarbetare som redan jobbar mycket. Ett hållbart ledarskap är viktigt för både chefer och medarbetare.

Framtidens vårdavdelning är här

img Jonas Vallgårda, Sörmlands Media, 2017-09-29  

Det var i maj förra året som landstingets politiska ledning beslutade om ett åtgärdspaket för att förbättra arbetsmiljön på sjukhusen. Ett led var att skapa framtidens vårdavdelning med nya metoder och arbetstidsförkortning på en avdelning på Nyköpings lasarett. 

Kvinnors löner ökar mer - men männen tjänar fortfarande mest

img Jonas Vallgårda, lo.se, 2017-09-29  

Det har inte hänt sedan 2007-2008. - Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är det mest medeltida vi har i samhället i dag. Det är glädjande att kvinnors löner äntligen ökar mer än männens, säger LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Bland kvinnor i arbetaryrken har lönerna ökat med 4,7 procent, jämfört med 4,1 procent bland arbetarmän. Satsningen på undersköterskor i 2016 års avtalsrörelse är en förklaring. Men än är klyftan hög: i genomsnitt skiljer det 4 500 kronor mellan män och kvinnor.

Unika larmdata utvecklar ambulanssjukvården

Jonas Vallgårda, Samverkan 112, 2017-09-29  
En åldrande befolkning, urbanisering, stängda vårdavdelningar och tekniska innovationer påverkar i hög grad ambulans- och helikoptersjukvården.

"Allt fler styr och kontrollerar – allt färre gör själva jobbet"

Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter, 2017-09-29  
Alltfler personer ägnar alltmer tid åt att utforma dokument om vad andra ska göra och hur denna verksamhet ska kontrolleras, snarare än att utföra själva verksamheten, skriver Patrik Hall.

Avancerad vård ska ges på fem svenska sjukhus

Jonas Vallgårda, Sveriges Radio, 2017-09-28  
Regeringen vill centralisera avancerad vård till fem platser i landet för att ge patienter tillgång till läkare med större erfarenhet.

Trots vinstdebatten: Kommuner slår rekord i köp av privat välfärd

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 2017-09-28  
Trots den hårda vinstdebatten ökade kommuner och landsting köpen av privat välfärd med 11 miljarder till ny rekordnivå i fjol: 124 miljarder kronor. Men vård och omsorg saktar in i skuggan av flyktingmottagandet som är en stark tillväxtmotor.

Vårdpersonal dödshotas - nu ska lagen skärpas

Per Malmquist, Kvällsposten, 2017-09-27  
En skärpt lagstiftning och strängare straff för den som hotar blåljuspersonal ka...
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »