Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 39, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

Höstbudget med öppna spjäll

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 21 Sep 2020  
100 miljarder för att återstarta Sverige, varav cirka 30 miljarder landar i kommunsektorn. Finansminister Magdalena Andersson hade foten långt från bromsen när hon presenterade statsbudgeten för nästa år.

Välkommen på digital avslutning för Vårdförbundets Ledarprogram

img
Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 24 Sep 2020  

Vi bjuder på inspirerande föreläsningar och vernissage med kursdeltagarnas slutarbeten. Du som är chef och ledare är varmt välkommen att vara med, det finns fortfarande platser kvar. 

Dag och tid: 5 oktober kl. 13.00-16.15. 

Läs mer och anmäl dig här >> https://bit.ly/3mHUrWI 


Så överlever du som enhetschef

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 25 Sep 2020  

Ett omfattande personalansvar, otaliga arbetsuppgifter och principen "allting först!" kan knäcka kommunala enhetschefer. Men nu har de fått en överlevnadsguide.

Chefer i äldreomsorg har lägst lön

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 24 Sep 2020  
Kommunala enhetschefer har lägst betalt om de arbetar i äldreomsorgen. Medellönen för förskolechefer och rektorer ligger betydligt högre, visar en ny rapport från Akademikerförbundet SSR.

Löfven till arbetsgivare: Uppmana till distansarbete

img Jonas Vallgårda, Lag & Avtal Senaste Nytt / 24 Sep 2020  
CORONAVIRUS. Statsminister Stefan Löfven sänder ett budskap till landets arbetsgivare att uppmana de anställda att arbeta på distans eftersom arbetsplatserna är en viktig källa till smittspridning. Regeringen avvaktar med att lätta på restriktioner med hänvisning till smittoläget.

Vårdchefer ställde in möte med politiker – inför sparbeslut

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 24 Sep 2020  
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) ville träffa vårdchefer för att diskutera sparåtgärder – men mötet ställdes in. "De hade inte tid", var förklaringen.

Här är vanligaste chefsmisstagen när läget är ovisst

img Jonas Vallgårda, SACO Chefstidningen / 23 Sep 2020  

Ovisshet gör ledarskap både svårare och viktigare än vanligt. Men när allt är i gungning är det lätt att tappa de viktiga grundprinciperna.

Samsyn gör det lättare att vara rektor

img Jonas Vallgårda, Suntarbetsliv / 23 Sep 2020  

Hösten 2019 började rektorerna i Vårgårda arbeta med Chefoskopet. Nu har de en handlingsplan för hur de ska förbättra sina organisatoriska förutsättningar. Den har redan gett effekt. I början av hösten 2019 fattades en rektor av två på Gullhögskolan i Vårgårda.  Linda Davidsson, rektor för elevhälsoarbete, särskola och nyanlända elever, fanns  på plats. Snart kom även Thomas Stenseke Larsson in som rektor nummer två, men under hösten delade han sitt jobb mellan två skolor. När de två började arbeta tillsammans  genomförde rektorsgruppen i kommunen metoddelen av Chefoskopet, Suntarbetslivs verktyg för att utveckla chefers organisatoriska förutsättningar. 

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »