Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 38, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

Gravida och Covid-19 på arbetsplatsen – försiktighetsprincipen ska råda

img Jonas Vallgårda, Arbetsmiljöverket Nyheter / 18 Sep 2020  
Gravida ska inte ha arbetsuppgifter som innebär att de exponeras för det nya coronaviruset. Det slår Arbetsmiljöverket fast efter ett skyddsombuds begäran om åtgärder. Bakgrunden är att Arbetsmiljöverket har fått in ett skyddsombuds begäran om åtgärder från region Värmland, där skyddsombudet begär att gravida inte ska behöva arbeta med patienter som är smittade med covid-19 på sjukhusets covid-avdelning.

Miljard till ny kommunakut

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 17 Sep 2020  
Regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna har kommit överens om att inrätta en ny kommunakut. Det skriver TT.

Allt fler känner psykiskt obehag inför jobbet

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö / 17 Sep 2020  
Allt fler känner psykiskt obehag inför jobbet Arbetsmiljö En allt större andel känner psykiskt obehag av att gå till jobbet. Trenden har förstärkts under den rådande pandemin, enligt senaste undersökningen från Svenskt Kvalitetsindex och Jobbhälsoindex, som också lyfter fram flera konkreta tips på åtgärder som påverkar hälsan positivt. 17 september 2020 Leo Olsson Foto: Stock Adobe. Enligt världshälsoorganisationen WHO är psykisk ohälsa ett av de snabbast växande hoten mot folkhälsan i världen.

Mer pengar till återhämtning för vårdpersonal

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter / 16 Sep 2020  
Arbetsgivare i vården ska kunna söka pengar till "återhämtningsbonus" för de anställda, enligt ett förslag i höstbudgeten. Bonusen ska betala projekt för bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor.

Karolinska drar tillbaka varsel

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 16 Sep 2020  
Varslet av läkare och undersköterskor på Karolinska universitetssjukhuset hävs. Orsaken är att sjukhuset gjort tillräckliga besparingar med hjälp av naturliga avgångar.

Kvinnor på frammarsch till offentliga topposter

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Ledarskap / 15 Sep 2020  

Kvinnor på frammarsch till offentliga topposter Human Resources Den svenska arbetsmarknaden blir allt mer jämställd – åtminstone inom offentlig sektor. På vissa inflytelserika positioner som chef och specialist råder numera till och med kvinnlig dominans, enligt en rapport från Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi.

Färre söker vård för hjärtproblem – kan få långvariga konsekvenser

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter Inrikes / 15 Sep 2020  
Antalet hjärtinfarkter har varit lägre under sommaren än tidigare år. Detta tros dock inte bero på att vi blir friskare – snarare befaras det att personer med symtom uppsöker vård i mindre omfattning. – På sikt kan det leda till att vi ser fler personer som drabbas av hjärtsvikt, säger David Erlinge, professor vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

"Så kan barnmorskorna förbättra kvinnovården"

img Dagens Samhälle / 14 Sep 2020  
Vårdförbundet anser att det är dags att regionerna inför ytterligare en vårdnivå inom förlossningsvården: barnmorskeledda mottagningar och kliniker. Dessa mottagningar kan arbeta med kvinnans sexuella och reproduktiva hälsa genom hela livet, skriver förbundets Åsa Mörner, Marie-Charlotte Nilsson och Sineva Ribeiro.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »