Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 38, 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

"Trivselcheferna" ger sjukare personal

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 20 Sep 2019  
Alltför snälla, trivselinriktade chefer leder till hög sjukfrånvaro. Dagens medarbetare föredrar tydliga chefer, rak feedback och tillit. Forskaren Ingrid Tollgerdt-Andersson har studerat vad som krävs av framtidens offentliga chef.

Slutet på en ledarskapsresa

img Jonas Vallgårda, Motivation.se, 19 Sep 2019  

När jag för ett antal år sedan gjorde en vetenskaplig studie över hur chefer uppfattar sitt ledarskap framkom att de ser sig själva som ledare med alla de egenskaper som de vet att man bör ha, men de använder sin tid till att vara chefer. De styr, planerar och kontrollerar som chefer gjort i alla tider utan att ens märka att omvärlden förändrats radikalt och kräver ett nytt förhållningssätt till ledarskap, ... 

Sju sätt att förhålla sig till den digitala stressen

img Jonas Vallgårda, Arbetsmiljöforum Du & Jobbet, 19 Sep 2019  
Forskare har definierat sju olika strategier för hur vi förhåller oss till den flytande gränsen mellan arbete och privatliv. Vilken av strategierna stämmer in på dig? Att den nya digitala tekniken skapar både nya möjligheter och nya utmaningar i yrkeslivet är väl känt. Ofta talas det om att arbetsmöjligheterna blivit mer gränslösa, att vi är nåbara utanför arbetsplatsen och att vissa yrkesgrupper kan arbeta hemifrån. Däremot talats det inte lika mycket om hur tekniken gör att våra privatliv sipprar in på jobbet.

Arbetsmiljön viktigaste faktorn när unga akademiker söker jobb

Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv Senaste Artiklar, 18 Sep 2019  

Förra året toppade "bra chef" listan över vad som är viktigast i valet av arbetsgivare. Men i årets undersökning från bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work har "bra chef" halkat ner till fjärde plats och istället är det "trevliga kollegor och bra arbetsmiljö" som toppar listan. 

Budgetpropositionen för 2020: Reformer för ett starkare samhälle

Jonas Vallgårda, Regeringen, 18 Sep 2019  

I dag överlämnar regeringen budgetpropositionen för 2020 till riksdagen. Regeringen föreslår åtgärder för att jobben ska bli fler, klimatutmaningen mötas, välfärden tryggas i hela landet och brottsligheten och dess orsaker bemötas. Förslagen i propositionen bygger på januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

"Omvårdnaden är osynlig i ny organisation för kunskapsstyrning"

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 18 Sep 2019  

Det spelar ingen roll hur skicklig kirurgen är eller hur verksamma läkemedlen är om patienten inte får en omvårdnad, skriver 29 sjuksköterskor verksamma i Region Stockholm.

Unik rapport om personcentrerad vård "på riktigt"

img Jonas Vallgårda, MyNewsdesk, 18 Sep 2019  

Vad händer när förbättringsmöjligheter i vård och omvårdnad undersöks som en innovativ utmaning och utifrån ett patientperspektiv?

Fler operationer bokas in om läkaren är utvilad

img Jonas Vallgårda, MyNewsdesk, 17 Sep 2019  

Tidigare studier har visat att när vi blir trötta fattar vi beslut mer rutinmässigt och skjuter gärna upp riskfyllda och osäkra val. Forskarna vid Linköpings universitet ville undersöka hur beslutströtthet påverkar beslutsfattande inom vården.

Kandidater till Årets Vårdchef 2019 klara

img Jonas Vallgårda, Cision Wire Sweden, 17 Sep 2019  

Tre chefer från hälso- och sjukvården är slutkandidater till att vinna 2019 års pris "Årets Vårdchef" på 50 000 kronor.

Socialministern kallar till samtal om förlossningsvården

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter Senaste Nytt, 16 Sep 2019  

Socialminister Lena Hallengren (S) kallar vårdens aktörer till samtal om förlossningsvården. Ministern pekar på att det finns olika bilder av läget – där hanteringen av sommarsituationen beskrivits som allt från ”bra” till ”krisartad”.

Så blir du attraktiv som arbetsgivare

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö, 16 Sep 2019  

Systematiskt arbetsmiljöarbete har blivit allt viktigare för att arbetsgivare ska kunna rekrytera och behålla medarbetare. Men även andra faktorer som konkurrenskraftig lön och tjänstepension har betydelse för att uppfattas som en attraktiv arbetsgivare, visar en färsk undersökning bland företagare ... 

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »