Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 38 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Det våras för vårdpartierna - men kan de göra skillnad?

img Jonas Vallgårda, Dagens Arena, 2018-09-21  

De svenska vårdpartierna blir allt fler och går allt bättre. I årets val fick de tillsammans 43 procent fler mandat, spridda över landet. Men framgångarna till trots, kan de verkligen åstadkomma resultat?

Sänk kraven i jobbet för att minska utbrändhet

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö, 2018-09-20  

Forskning vid Linköpings universitet visar att det är en myt att höga krav i arbetet kan kompenseras med ökat handlingsutrymme och socialt stöd. Enligt forskarna kan kraven i sig kan leda till utbrändhet. Om utbrändhet ska förebyggas så måste arbetsgivarna först sänka kraven, hävdar forskarna Anna-Carin Fagerlind Ståhl och Christian Ståhl i den färska studien Ett gott socialt stöd.

Boom för besök hos nätläkare – men konsekvenserna ännu oklara

img Jonas Vallgårda, Computer Sweden, 2018-09-20  
I dag görs uppåt en halv miljon vårdbesök om året hos olika nätläkare. Men kunskapen om vilken effekt det har är fortfarande begränsad. Effektivt eller kostnadsdrivande? Och går resurserna till rätt patienter? Totalt 0 Kopiera Kry, Min doktor, Capio Go – det är bara några av alla de privata nätläkare som poppat upp under senare år. Parallellt har också ett antal landsting öppnat för digitala besök och aktiviteten kring att utveckla nya tjänster är hög. Och de digitala besöken har ökat kraftigt bara det senaste året.

Skapa glöd framtidens största ledarutmaningen

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Ledarskap, 2018-09-19  

Att leda på ett nytt sätt som skapar glöd och engagemang bland medarbetarna och leda hållbart. Det är några av de största framtida utmaningarna för svenska organisationer. Det visar en ny SQMA-rapport som släpps i september.

Flexibelt arbete lockar de bästa talangerna

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö, 2018-09-19  

Flexibelt arbete blir allt vanligare och inte minst unga millennials uppskattar möjligheten att arbeta var som helst. I en undersökning från International Workplace Group (IWG) uppger 80 procent att flexibelt arbete kan hjälpa företaget att rekrytera och behålla de bästa talangerna.

Beslutet som innebär totalstopp för hyrsköterskor

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter Norrbotten, 2018-09-19  
Den 7 juni fattade regionledningen ett beslut om att satsa pengar på den egna personalen. I samma veva blir det totalstopp på inhyrningen av grundutbildade sjuksköterskor.

Kontexten måste avgöra ledarrekryteringen

img Jonas Vallgårda, HRbloggen Nyheter, 2018-09-17  
LEDARFÖRSÖRJNING. Medan dagens ledarskapsprogram bygger på en stabil uppsättning ledarskapsförmågor, visar ny forskning att vi måste matcha specifika kontextuella utmaningar med exakt rätt ledarkompetenser.

Sophiahemmet hjälper nyanlända sjuksköterskor

img Per Malmquist, Du & jobbet, 2018-09-17  

Kunskapsprovet är en hög tröskel för många nyanlända läkare och sjuksköterskor. Sophiahemmet har startat en utbildning som ska förbereda dem inför provet.

Hyrpersonal kan bli extra dyrt för landsting

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 2018-09-17  
En dom gör bemanningsföretagen momsskyldiga och landstingen riskerar att få betala hundratals miljoner extra.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »