Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 37, 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Ledarskapsutveckling kan ske i vardagen

Jonas Vallgårda, Prevent Tidningen Arbetsliv Ledarskap, 12 Sep 2019  

Ledarskapsutveckling kan ske på andra sätt än genom att skicka cheferna på kurser. Mycket kan göras i vardagen genom till exempel förändrade roller och arbetsuppgifter. Men det kräver att företagen stöttar ledarskapsutvecklingen på ett systematiskt sätt i organisationen, visar en rapport.

Särskild satsning har lockat sjuksköterskor till Sollefteå sjukhus

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter, 12 Sep 2019  

En riktad insats med bland annat högre lön har gjort att stafettberoendet på två vårdavdelningar i Sollefteå minskat markant. – Det har skett en särskild satsning på arbetsvillkor och lön för att attrahera fler, säger regiondirektör Hans Wiklund. Det handlar om de två vårdavdelningarna 16 och 17 som haft det kämpigt. Avdelningarna har under sommaren slagits ihop på grund av bemanningssvårigheter ...

Att ta det lugnt måste bli en folkrörelse

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 12 Sep 2019  

Samhällskroppen trycker på i en riktning: snabbare och effektivare, trots ständigt ökade stressrelaterade sjukskrivningar och rovdrift på jordens resurser.
 Det är hög tid att säga stopp och börja ta det lite lugnare, skriver Sigge Ennart med flera psykologer och författare.

Digitalt verktyg ska korta väntetiderna i primärvården

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Offentlig Sektor, 12 Sep 2019  
Primärvården i Skåne tar nu hjälp av artificiell intelligens för att förbättra tillgängligheten. Ett nytt digitalt verktyg bidrar till kortare väntetider, ökad patientsäkerhet och minskad administration. Det är det första steget i en omfattande digitalisering av primärvården.

Budgetsatsning på specialistsjuksköterskor

img Jonas Vallgårda, Centerpartiet Senaste Nytt, 11 Sep 2019  

En trygg vård innebär att patientens behov ställs i centrum. Det innebär också att vårdpersonal ges rätt förutsättningar att utföra sina jobb. Vi har redan idag oerhört engagerade...

Kandidatupplevelsen allt viktigare – så maxar du den

img Jonas Vallgårda, HRbloggen Nyheter, 11 Sep 2019  
REKRYTERING. När konkurrensen om kompetensen hårdnar, vinner de företag som insett vikten av att betrakta rekryteringen utifrån kandidatens perspektiv, identifiera kritiska skeden och förvandla dem till positiva upplevelser.

I krock mellan olika forskningslogiker

img Jonas Vallgårda, Mötesplats Social Innovation, 10 Sep 2019  

Margareta Rämgård är sjuksköterska, barnmorska, doktor i kulturgeografi/hälsogeografi och lektor i vårdvetenskap vid Malmö universitet. Hon arbetar och forskar kring hur man integrerar sociala, existentiella och rumsliga aspekter på hälsa i vård och omsorg, hur man främjar hälsa i interaktiva forskningsprojekt och studerar professioners samverkan i olika vårdkontexter. Hon arbetar även nationellt samt internationellt för att utveckla metodologiska aspekter på deltagarbaserade metoder.

Regionen vill sätta personal i årslång karantän

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter Skåne, 10 Sep 2019  
Region Skåne vill sätta personal, som byter arbetsgivare till privata bemanningsföretag, i en årslång karantän. Vårdfacken rasar och har begärt centrala förhandlingar.

Unga mer på nätet - men mer missnöjda

Jonas Vallgårda, Statensmedierad, 10 Sep 2019  

För första gången visar Statens medieråds undersökning att mer än hälften av barnen i alla åldrar använder internet, även barn så unga som ett år. Från fyra års ålder har 95 procent av barnen använt internet någon gång. Jämfört med tidigare rapporter har allt färre unga egna datorer eller surfplattor - istället använder de mobilen. Nästan alla tonåringar använder internet dagligen. Skillnader i medievanor mellan flickor och pojkar kryper nedåt i åldrarna: Andelen som ägnar mer än tre timmar per dag åt dator/tv-spel är större bland pojkar än bland flickor. Det är en skillnad som tidigare uppträdde i tolvårsåldern, men som nu märks redan i tioårsåldern.

Saknas: 28 000 chefer i välfärden

img Jonas Vallgårda, SACO Chefstidningen, 09 Sep 2019  

På sex år måste Sveriges kommuner och regioner lyckas få fram 28 000 nya chefer. I Järfälla kommun har man en plan hur nya chefer ska skapas.

Många fördelar med distansarbete

img Jonas Vallgårda, Motivation.se, 09 Sep 2019  
Distansarbete har föga överraskande blivit vanligare i takt med att den nya tekniken gjort oss allt mer plats-oberoende. Undersökningar på den amerikanska arbetsmarknaden har exempelvis visat att 43 procent av löntagarna arbetar på distans ibland och att 5,2 procent jobbar hemifrån på heltid, skriver Harvard Business Review.

Skiftarbete lika skadligt oavsett schema

img Jonas Vallgårda, SVT Lokalt Stockholm, 07 Sep 2019  

Vilken schemamodell som används vid skiftarbete är oviktigt för stress, sömn och hälsa hos de arbetande. En god arbetsmiljö är mer avgörande, enligt ny forskning vid Stockholms Universitet.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »