Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 37 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Stora kunskapsluckor om antibiotikaresistenta bakterier och arbetsmiljö

img Jonas Vallgårda, News Powered by Cision, 2018-09-14  

– Vi vet för lite om vilka risker som finns med antibiotikaresistenta bakterier i arbetslivet, menar forskarna Ann Tammelin och Ingemar Qvarfordt. De har på Arbetsmiljöverkets uppdrag, skrivit rapporten Arbetsmiljörisker med antibiotikaresistenta bakterier som pekar på att Sveriges restriktiva hållning till antibiotikaanvändning och vårt generella förebyggande arbete gör risken liten att arbetstagare smittas. 

Usel arbetsmiljö för LO-kvinnor gäller också deras chefer

img Jonas Vallgårda, Arbetet, 2018-09-14  
Ingen LO-ansluten undersköterska inom hemtjänsten eller annan vård och omsorg får en bra arbetsmiljö med en chef som saknar uppbackning och som är för stressad för att ens komma ihåg ens namn, skriver Arbetets politiska redaktör.

"Icas köp av Min Doktor är inte alls konstigt - tvärtom"

img Jonas Vallgårda, Breakit, 2018-09-13  
Att Ica-gruppen slukar en stor bit av nätläkaren Min Doktor får knappast Breakits Towe Boström att höja på ögonbrynen. "För de digitala aktörerna kan just kopplingen till den fysiska vården komma att bli avgörande", skriver hon.

Satsning på vård i hemmet utökas

img Jonas Vallgårda, Cision Wire Sweden, 2018-09-13  
Fler äldre och sköra patienter kan få sin vård utan att lämna hemmet, tack vare Sahlgrenska universitetssjukhusets två mobila enheter. Nu utökas satsningen med personal motsvarande ytterligare ett team på Östra sjukhuset.

"Det handlar inte om att ersätta läkare"

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 2018-09-13  
Cochranestudien som visar att specialistsjuksköterskor ger lika bra vård som läkare i primärvården är mycket välgjord, skriver Svensk sjuksköterskeförening i en replik.

Var fjärde känner sig inlåst på jobbet

Jonas Vallgårda, Prevent, 2018-09-13  

Var fjärde anställd känner sig inlåst på jobbet eller riskerar att känna sig inlåst, visar en ny avhandling. För arbetsgivaren kan det innebära bristande engagemang, mindre trivsel och högre sjukfrånvaro på arbetsplatsen. 

Hur påverkas vårdpersonalens hälsa av skiftarbete?

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Offentlig Sektor, 2018-09-11  
Hög arbetsbelastning, kort dygnsvila, långa arbetspass och få raster eller pauser påverkar medarbetarnas hälsa negativt. Det visar studien Må bra i skiftarbete där målet har varit att öka kunskapen om sambandet mellan skiftarbete, sömn och hälsa och bidra till ett hälsosammare arbetsliv.

Samma barnmorska genom graviditet och förlossning

img Jonas Vallgårda, MyNewsdesk, 2018-09-11  
I dagarna startar ett nytt projekt där samma barnmorskor kommer att följa och vårda den gravida kvinnan under både graviditet, förlossning och eftervård. Detta är ett nytt arbetssätt i Sverige och syftet är att öka tryggheten för gravida kvinnor.

Sjukvårdspartier vinner mark

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio, 2018-09-10  

Vårdfrågans dominans i valrörelsen har satt avtryck inom landstings- och regionvalen. I sex regioner och landsting har renodlade sjukvårdspartier gått framåt, bland annat i Sörmland, Värmland och Dalarna, samtidigt som Socialdemokraterna backat. I Norrbotten blev det stor dramatik när det inatt stod klart att Socialdemokraterna tvingas bort efter 84 år vid makten, på grund av det regionala Sjukvårdspartiet, som fick nära 35 procent av rösterna. Och i Jönköpings län har ett helt nytt parti med namnet Bevara akutsjukhusen tagit sig in i regionfullmäktige.

SD vågmästare i nästan alla landsting

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle All Debatt, 2018-09-10  
Sverigedemokraterna går framåt och får vågmästarställning i minst 16 landsting. Endast i Halland och Västerbotten kan de traditionella blocken bilda majoritet. I Norrbotten kan det bli historiskt maktskifte med Sjukvårdspartiet i spetsen.

Utmaning hitta chefer till offentliga sektorn

img Jonas Vallgårda, Arbetsmiljöforum Du & Jobbet, 2018-09-10  

Offentligt anställda är mer negativa till att bli chefer än vad privatanställda är. Det visar en ny undersökning från Blocket Jobb i samarbete med Kantar Sifo. 41 procent av de offentligt anställda svarar "Nej, aldrig" på frågan om de skulle vilja bli chef ifall de fick chansen, mot 30 procent av de privatanställda. Fler offentliganställda är också tveksamma. Av de privatanställda som svarade var 21 procent redan chefer, mot 7 procent i offentliga sektorn.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »