Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 36, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

Har du koll på lagar och avtal?

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 04 Sep 2020  

I dagens läge är det kanske viktigare än någonsin att du som är chef eller ledare uppdaterar dig inom juridiska frågor.

Välkommen på Vårdförbundets webbinarium onsdag den 16 september kl.13.45-15.00. Först till kvarn gäller, säkra din plats redan idag! Ta gärna med en chefskollega.

Klicka på artikeln för att komma till anmälan.

Många långtidssjuka i corona kommer för vård på vårdcentral

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter Inrikes / 04 Sep 2020  
En tredjedel som uppger att de har covidsymptom säger att de varit sjuka i mer än 10 veckor. Enligt en undersökning från Novus kan det vara så många som 150 000 som är långtidssjuka i covid -19. Vårdcentralerna får nu ta emot många med segdragna symtom.

Var femte chef ser fördelar med coronapandemin

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 03 Sep 2020  
En ny undersökning visar att hälften av alla chefer i samhällsbyggnadssektorn har förändrat verksamheten under coronapandemin och för de flesta chefer har krisen i någon form påverkat deras arbete. Bland det svåraste har varit att hantera nya digitala verktyg och att leda på distans. Samtidigt ser var femte chef även fördelar med krisen.

"Så får vi fler sjuksköterskor i hela vårdkedjan"

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 02 Sep 2020  
Redan innan pandemin pekade WHO ut sjuksköterskebristen som ett hinder för att nå de globala hälsomålen och behoven är nu större än någonsin. Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening har tre konkreta förslag om hur svensk hälso- och sjukvård kan tillämpa WHO:s rekommendationer.

Det här gnäller vi om på jobbet

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö / 02 Sep 2020  

Nästan hälften av svenskarna tycker att vi gnäller för mycket på jobbet, och de flesta anser att det är ett arbetsmiljöproblem. Det vanligaste vi gnäller på är vår arbetsmiljö visar undersökning som Manpower Life har gjort. Totalt 3981 personer svarade på enkäten och knappt hälften, 46 procent, av respondenterna säger att det gnälls mycket eller ganska mycket på jobbet.

Sjuksköterskor i ledningen ökar engagemanget

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter / 02 Sep 2020  
Med nästan en tredjedel sjuksköterskor i ledningsgruppen blir arbetsglädjen större och väntelistorna kortare. "Man känner att man är med och påverkar," säger Nancy Marco Palenzuela, ledningssjuksköterska för epilepsisektionen på neurologen i Linköping.

Är du en oroare?

img Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv Senaste Artiklar / 02 Sep 2020  

Är du orolig för att du inte ska kunna prestera tillräckligt bra på jobbet, att du inte är omtyckt som arbetskamrat eller att du inte kan påverka din lön? Kort och gott: är du en oroare? Det finns en allmän uppfattning i Sverige om att jobbet definierar oss. Det menar Anna Kåvér, leg. psykolog som skrivit boken ”Oro: att leva med tillvarons ovisshet”.

Många sjuksköterskor har anmält covid som arbetsskada

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter / 01 Sep 2020  
Nästan 1 400 sjuksköterskor har anmält att de drabbats av arbetsskada genom att smittas av coronaviruset på jobbet. Men som reglerna är nu krävs mycket för att få ersättning. "Det är under all kritik", säger Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg.

Region Stockholm höjer avgifterna för uteblivna besök inom vården

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Politik / 01 Sep 2020  
För att minska antalet uteblivna vårdbesök utan giltigt skäl, och därmed bidra till använda vårdens resurser så effektivt som möjligt, införs en avgift på 400 kronor från den 1 september. Alla vårdgivare, både i öppenvård och i slutenvård, ska tillämpa regelverket på samma sätt om patienter uteblir från besök.

"Den kommunala hälso- och sjukvården behöver stärkas"

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 31 Aug 2020  
Kommunerna spelar en viktig roll i hälso- och sjukvården, men kompetensen och resurserna som behövs för att möta patienternas behov finns inte alltid.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »