Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 36, 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

"Prioritera pengar till vårdens nyckelgrupper"

img Jonas Vallgårda, Svenska Dagbladet Brännpunkt, 05 Sep 2019  

Efter sommarens vårdkaos behövs nu modiga politiker som törs prioritera vårdens nyckelgrupper. Då kan vi korta köerna och säkra vårdens kvalitet långsiktigt, skriver Sineva Ribeiro, Vårdförbundet. 

De flesta är nu tillbaka efter en välbehövlig sommarsemester. För vården är dock sommaren ingen dans på rosor. De rapporter Vårdförbundet fått från medlemmar och via media är att läget i vården sommaren 2019 har varit under all kritik ...

Mer fysisk aktivitet skyddar efter hjärtinfarkten

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot, 05 Sep 2019  
Att vara fysiskt inaktiv efter sin hjärtinfarkt kan leda till nya hjärtproblem, visar ny svensk studie från den europeiska hjärtkongressen i Paris.

Så banar vi väg för lyckad digital innovation

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 05 Sep 2019  
Beslutsfattare kan göra mycket mer för att ta tillvara de möjligheter som digitaliseringen innebär i vården. Det skriver docent Anna Essén, som idag presenterar en ny SNS-rapport om viktiga framgångsfaktorer.

Fler upplever jobbet som meningslöst

img Jonas Vallgårda, Arbetsmiljöforum Du & Jobbet, 05 Sep 2019  
Allt färre ser meningen med jobbet. Unga, och anställda i privat eller statlig tjänst, är mest negativa. Företaget Jobbhälsoindex gör årligen en stor undersökning kring arbetsförhållanden och trivsel på arbetsplatsen. I år har över 10 000 arbetande svenskar svarat. Den mest påtagliga trenden är att färre ser meningen med jobbet, eller betydelsen av det man gör. Trenden har pekat i samma riktning de senaste fem åren. 59 procent av de tillfrågade anser att jobbet är meningsfullt, för fem år sedan var motsvarande siffra 66 procent.

Så maxar du ditt cv

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus, 03 Sep 2019  
Skrivtips. Glöm plikttrogna redovisningar och satsa på ett kreativt men tydligt upplägg som underlättar för arbetsgivaren. Här är cv-experten Erik Fors-Andrées bästa tips.

Miljardökning för regionerna när fler får vård i andra län

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter Sörmland, 03 Sep 2019  
Allt fler patienter söker vård i andra län än där de bor. Ökningen syns både vad gäller remisser och besök inom akutsjukvården och det fria vårdvalet.

Vårdförbundets tidigare expert lånas ut till SKL

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter, 02 Sep 2019  
Fram till för ett par år sedan var Lisbeth Löpare-Johansson vårdstrategisk chef inom Vårdförbundet. Numera är hon utvecklingsdirektör i Region Norrbotten. Men till hösten lånas hon ut till arbetsgivarorganisationen SKL.

"Staten klarar inte målen för hälso- och sjukvården"

img Jonas Vallgårda, DN Debatt Senaste Nytt, 30 Aug 2019  
Vårdchefer: Ett nationellt primärvårdssystem bör skapas med stöd av erfarenheter från Danmark och Norge. I internationella jämförelser av befolkningens erfarenheter av sjukvården upplevs både tillgängligheten och tillgången till fast läkare vara sämre i Sverige än i flera andra jämförbara länder, skriver artikelförfattarna.

Personalintensiva branscher sämst på flexibilitet

img Jonas Vallgårda, HRbloggen Nyheter, 30 Aug 2019  
WORKFORCE MANAGEMENT. Möjligheten att styra sin egen arbetstid är sämst för skiftarbetare i personalintensiva låglöneyrken – som kanske skulle behöva det mest, visar en ny undersökning.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »