Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 35, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

Banbrytare tog priset på Vitalis 2020

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Politik / 26 Aug 2020  
Två banbrytande mobila lösningar, med påtagliga hälsovinster som gemensam nämnare, belönades vid invigningen av Vitalis på tisdagen. Vitalis-stipendiet 2020 gick till Måns Lööf från Region Gävleborg som utvecklat en app som effektiviserat den psykiatriska vården. eHealth Award 2020 gick till scale up-företaget SidekickHealth för ett mobilt livsstilsspel som just nu gör succé världen över.

8 tips för en lyckad kompetenshantering

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 27 Aug 2020  
Kompetenshantering – att se till att företaget har rätt personer med rätt kompetens både idag och imorgon – är en uppgift som blir allt viktigare. Men hur fungerar det i praktiken? Och vilka är de största vinsterna med att ha stenkoll på medarbetarnas kunskaper? IT-företaget Flex Applications ger 8 tips kring detta.

Har du koll på lagar och avtal?

img Vårdförbundet Chef / 27 Aug 2020  

I dagens läge är det kanske viktigare än någonsin att du som är chef eller ledare uppdaterar dig inom juridiska frågor. Välkommen på webbinarium onsdag den 16 september kl.13.45-15.00. Först till kvarn gäller, säkra din plats redan idag! Ta gärna med en chefskollega.

Karolinska hyr in personal för 20 miljoner

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter Senaste Nytt / 26 Aug 2020  
Samtidigt ligger varslen kvar • Sjuksköterska: "Känns som att de ser ner på oss."

Sara Öhrvall om nya boken "Ditt framtida jag"

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter / 26 Aug 2020  
"Digital teknik har gjort enorma framsteg de senaste åren, och nu börjar den närma sig våra kroppar", säger digitaliseringsexperten Sara Öhrvall. I Ditt framtida jag beskriver hon en hisnande, spännande men kanske också skrämmande framtid. Vad vill du förmedla med din bok? "Digital teknik har gjort enorma framsteg de senaste åren, och nu börjar den att närma sig våra kroppar och till och med komma in i våra kroppar. Jag vill beskriva hur tekniken kan användas till att göra människan smartare, starkare och utveckla helt nya förmågor.

International update: Global Covid-19 cases near 24 million – deaths near 820,000 – more re-infections confirmed

img Jonas Vallgårda, Medical Device Network / 26 Aug 2020  

Global Covid-19 infections have passed 23.9 million with almost 820,000 deaths, according to Johns Hopkins University. 

Detta är viktigast för din jobbhälsa

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet / 26 Aug 2020  
Har din chef tilltro till att du gör ditt jobb på bästa sätt? Hur du mår på jobbet beror i hög grad på hur arbetsplatsen organiseras. Nu har Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, tittat närmare på hur man kan organisera arbetet för att få så bra arbetsmiljö som möjligt. Vilken betydelse har organisationen för de anställdas hälsa och välbefinnande? Med den frågeställningen framför ögonen har forskarna Karolina Parding och Fredrik Sjögren från Luleå tekniska universitet för Mynaks räkning gått igenom 80 väl utvalda publikationer inom ämnet.

"Coronakrisen visar på förmåga till strategisk improvisation."

img Jonas Vallgårda, Sydsvenskan Opinion / 23 Aug 2020  
Debattinlägg: ”Coronakrisen visar på förmåga till strategisk improvisation.” Svunnen är den tid då långa detaljplaner var det som gällde för styrning och ledning i organisationer. Det skriver Jesper Falkheimer, professor i strategisk kommunikation vid Lunds universitet. Boxaren Mike Tyson. Svunnen är den tid då långa detaljplaner var det som gällde för styrning och ledning i organisationer. Eller som Mike Tyson lär ha sagt: ”Everybody has a plan until they get punched in the mouth.”

Ökad efterfrågan på psykologhjälp i krisens spår

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet / 19 Aug 2020  
Stress på grund av för mycket jobb, eller stress på grund av för lite jobb. Båda anledningarna gör att samtalen till landets företagshälsor är många. Sjukskrivningarna på grund av psykisk ohälsa stiger nu, uppger landets företagshälsor. Även efterfrågan på stödsamtal och psykologstöd har ökat. Sjukskrivningarna på grund av psykisk ohälsa stiger nu, uppger landets företagshälsor. Även efterfrågan på stödsamtal och psykologstöd har ökat. TT, Tidningarnas telegrambyrå, har talat med ett flertal företagshälsor i landet.

Företag med äldre överlever längre

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 17 Aug 2020  

Äldre får en allt viktigare roll för att klara näringslivets behov av kompetent arbetskraft. Företag med högre andel äldre medarbetare i personalstyrkan samt äldre chefer har också större chanser till överlevnad, framgår av en ny studie från Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »