Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 35, 2019

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Så får vi en mer effektiv kompetensförsörjning

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 29 Aug 2019  
Vårdens olika aktörer måste samarbeta mer för att ta tillvara den kompetens som finns – och som ska utbildas för framtiden. I dag lämnar Socialstyrelsen och Universitetskanslersämbetet tre förslag till regeringen.

6 av 10 under 30 år har funderat på att byta jobb under sommaren

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk, 29 Aug 2019  

Var femte yrkesverksam känner ångest inför att börja jobba igen efter semestern och fyra av tio har under sommaren funderat på att byta jobb. Det visar Blocket Jobbs undersökning i samarbete med Kantar Sifo. Bland arbetande i åldersgruppen 18-29 är det ännu fler (58 procent) som i sommar funderat på ett nytt yrke och den främsta anledningen är för att få en högre lön. Att komma tillbaka till jobbet efter sommarledighet kan ge blandade känslor. För hälften av Sveriges yrkesverksamma förknippas jobbstarten med glädje (50 %). Men var femte (20%) uppger att känslan av att börja jobba igen ganska eller mycket väl kan beskrivas med ångest.

Mer kompetensutveckling med ny teknik

img Jonas Vallgårda, Motivation.se, 29 Aug 2019  
Alla chefer behöver få regelbunden kompetensutveckling för att förbli relevanta i arbetslivet. Kompetenskraven förändras ständigt, därför är det viktigt för såväl chefen själv som för arbetsgivaren att chefen uppdateras sina kunskaper och färdigheter kontinuerligt. Idag är det emellertid långt ifrån alla chefer som får kompetensutveckling så ofta som de själva skulle önska. En undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Chef & Karriär visar att 47 procent av de tillfrågade cheferna har genomgått någon form av kompetensutveckling under det senaste året, medan majoriteten, 53 procent, inte har gjort det. Detta trots att de allra flesta (89 procent) anser att kompetensutveckling är mycket eller ganska viktigt.

Cheferna behöver stöd uppifrån

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö, 28 Aug 2019  

Första linjens chefer är helt beroende av inte minst stödet uppifrån för att lyckas i jobbet. Det framgår av den avhandling som lagts fram av Heidi Hagerman, forskare vid Högskolan i Gävle, som undersökt chefernas strukturella förutsättningar att utföra ett bra jobb. 

Klagomål på information om vårdgarantin

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 28 Aug 2019  
Vården är för dålig på att berätta för patienterna att de kan få hjälp i andra regioner, anser patientnämnderna i Västra Götalandsregionen.

Helhetstänk ger säkrare lyft i vården

Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv Forskning, 28 Aug 2019  

Flytt och lyft av patienter är en av de vanligaste orsakerna till arbetsskador hos kvinnor. För att förebygga riskerna krävs inte bara utbildning utan också en strategi samt engagerade chefer och medarbetare, enligt en ny rapport.

Unga vill jobba i välfärden

img Jonas Vallgårda, SKL Nyheter, 26 Aug 2019  

Intresset för välfärdens yrken är stort bland unga, visar en ny studie från SKL. Hälften kan tänka sig att jobba inom skolan och fyra av tio kan tänka sig ett jobb inom hälso- och sjukvården. Agneta Jöhnk Intresset för välfärdens yrken är stort – både för dem med och utan krav på eftergymnasial utbildning. Lärare i grundskola och gymnasium toppar listan bland dem som kräver eftergymnasial utbildning. Nästan 5 av 10 unga kan tänka sig att jobba som personlig assistent.

Färre kvalitetsregister ska spara tid och pengar

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus, 26 Aug 2019  

När Mikael Johansson arbetade som sjuksköterska i hemsjukvården fick han ofta fylla i samma uppgifter i både två och tre olika system. Som regionråd i Kronoberg ska han nu låta se över hur den administrativa bördan kan minska, bland annat genom att undersöka vilka kvalitetsregister som tar onödig tid.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »