Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 35 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

"Låt varje chef leda max 25 medarbetare"

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 2018-08-30  
Färre medarbetare per chef, och rättighet för chefen att sätta differentierade löner – det hör till Vårdförbundets förslag inför valet, efter en enkät till dess medlemmar i ledande position.

Trots kritik – miljonrobotarna fortsätts köpas in till vården

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter Inrikes, 2018-09-02  
Trots kritik från myndigheter och forskare fortsätter landstingen att köpa in dyra operationsrobotar till sjukhusen. SVT Nyheters kartläggning visar att det nu finns robotar i 16 av 21 landsting och att flera av dem inte utnyttjas till sin fulla kapacitet. Få operationer gör att de blir dyrare, vilket ökar risken för att robotkirurgin prioriterar bort annan vård.

"De som styr vården lyssnar inte på professionen"

img Jonas Vallgårda, Svenska Dagbladet, 2018-09-01  
En ny undersökning visar på skrämmande siffror när det gäller hur läkare och vårdpersonal ser på politikerna: De litar inte på dem. Politikerna måste börja lyssna. Det skriver Anders Milton och Björn Rosengren.

Uppdrag för stärkt ledarskap inom hälso- och sjukvården

Jonas Vallgårda, Regeringen Socialdepartementet, 2018-09-01  
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys får i uppdrag av regeringen att ta fram ett underlag till ett nationellt program för ledarskapsfrågor i hälso- och sjukvården.

Snabbare hemgång med vårdsamordnare

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 2018-09-01  
I Örebro har en storsatsning på vårdsamordnare bidragit till att mer än halvera tiden som utskrivningsklara patienter ligger kvar på sjukhus.

Ivo: Kry arbetar patientsäkert

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 2018-08-31  
Ivo har granskat företaget bakom vårdappen Kry och konstaterar att vårdgivaren har både rutiner och arbetssätt som gör att man kan bedriva en patientsäker vård.

Så vill politikerna lösa vårdens personalkris

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 2018-08-30  
Landstingspolitikerna är överens om att personalförsörjningen är den största utmaningen för sjukvården och rustar för strid om den attraktiva vårdpersonalen.

Var femte läkare är hyrläkare eller vikarie

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 2018-08-29  
Var femte läkartjänst i primärvården är en hyrläkare eller vikare. Bristen på läkarkompetens beror på dålig regional och statlig planering, fastslår Vårdanalys i ny rapport.

​Halvering av avvikelser med e-signering

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Offentlig Sektor, 2018-08-29  
Ny statistik visar att antalet läkemedelsavvikelser på grund av utebliven medicindos nästan har halverats med den e-signering som används på samtliga Tiohundras äldreboenden. Det är ytterligare en bekräftelse på att det digitala arbetssättet minskar risken för fel i samband med läkemedelshanteringen.

Passiva chefer sämst

Jonas Vallgårda, Prevent Tidningen Arbetsliv Ledarskap, 2018-08-27  

En passiv chef som duckar för svårigheter och är otydlig och rörig kan vara minst lika skadlig för organisationen som en auktoritär chef. Det anser Maria Fors Brandebo, forskare på försvarshögskolan, som studerat effekterna av destruktivt ledarskap.

Så tycker partierna om arbetsmiljö

img Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv, 2018-08-27  

Den ökade psykiska ohälsan är den viktigaste arbetsmiljöfrågan för många partier, visar Arbetslivs enkät inför valet. Även metoo-uppropet engagerar med flera konkreta förslag. Det som skiljer allianspartierna från de röd-gröna är framför allt synen på äldres möjlighet att gå ner i arbetstid.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »