Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 34 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Anna Nergårdhs utredning utvidgas

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 2018-08-23  
UPPDATERAD: Patientkontrakt och samordnade vårdinsatser för äldre. Det är några av de saker som ska utredas inom ramen för En god och nära vård.

Arbetsgivarpodden: Hur ska vi tänka för att attrahera millennials?

img Jonas Vallgårda, Arbetsgivarverket Nyheter, 2018-08-23  
Nu finns ett nytt avsnitt av Arbetsgivarpodden! Tillsammans med Sofia Kacim och Magnus Nilsson pratar vi om den nya generationen och vad vi som arbetsgivare behöver göra för att attrahera dem.

3 tips på fokuserat arbete hemifrån

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö, 2018-08-22  

Att sätta tydliga gränser för privat och professionell tid kan vara den störst utmaningen med distansarbete hemifrån. Här kommer tre enkla tips för hur man kan jobba fokuserat. Elizabeth Grace Saunders är så kallad time management-coach och ser en del utmaningar med distansarbete hemifrån. I en artikel i Harvard Business Review menar hon att de personer som är mest fokuserade och effektiva när de arbetar hemifrån är de som kan sätta tydliga gränser..

Läkaren Jesper har byggt en app för att guida dig genom din operation

img Jonas Vallgårda, Breakit, 2018-08-22  
Appen Operationskollen vill lugna dig och samtidigt avbelasta vården. "Vi har missat att patienter och närstående är en resurs för vården", säger grundaren Jesper Hessius.

Här är partiet flest chefer i Sverige röstar på

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 2018-08-21  

Sverigedemokraterna är näst största parti bland Sveriges chefer. En femtedel av cheferna, eller 20 procent, skulle rösta på Sverigedemokraterna om det vore val i dag, visar Chefs och Novus väljarundersökning. Men ett parti är ännu större. Stödet för Sverigedemokraterna är lika utbrett bland chefer som i väljarkåren i stort. Det visar den undersökning som Chef låtit utföra i samarbete med Novus. Att väljarstödet för SD ligger på drygt 20 procent inom den relativt välutbildade och välsituerade grupp som cheferna utgör är det mest anmärkningsvärda...

Sluta jobba 100 timmar i veckan, Elon – lyssna på Daniel Ek istället

img Jonas Vallgårda, Breakit Ledarskap, 2018-08-21  
För den som vill få sig en inblick i hjärnorna bakom några av samtidens mest hajpade teknikföretag så har den senaste tiden bjudit både på oväntat öppenhjärtiga intervjuer med såväl Spotifys Daniel Ek som Teslas Elon Musk. En gemensam nämnare hos de två grundarna tycks vara att de upplever att media förmedlar en felaktig bild av deras företag, och nu verkar båda vilja göra sitt till för att rätta till det.

Danska patienter slipper köa

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot, 2018-08-15  
I Sverige har vårdköerna vuxit kraftigt de senaste åren. I Danmark sjunker däremot väntetiden stadigt sedan 15 år tack vare löpande-band-principer.

Så ser du till att gå på rätt möten

Jonas Vallgårda, Prevent, 2018-08-15  
För många tjänstemän tar möten upp en stor del av arbetsdagen. I synnerhet när det gäller chefer. Enligt en undersökning i tidningen Chef sitter 43 procent av cheferna i möten mer än 10 timmar per vecka. – Möten är ett ju bra arbetsverktyg, men det är samtidigt viktigt att säkerställa att de möten som hålls har en viss kvalitet. De digitala verktygen har gjort det väldigt lätt att kalla till möte och det går ibland slentrian i det, säger Anki Udd, ledarskapsexpert på chefsorganisationen Ledarna.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »