Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 3, 2021

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Information om förskrivningsrätt och behörighet att ordinera vaccination mot Covid-19

img Jonas Vallgårda / 22 Jan 2021  

Läs mer på Vårdförbundets webbsida där finns information som kan hjälpa dig som chef att hålla till uppdaterad kring frågor som sjuksköterskors förskrivningsrätt och ordination av vaccin.

Mindler erbjuder två kostnadsfria psykologsamtal

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 22 Jan 2021  

I och med att den rådande Covid19-pandemin erbjuder nu Mindler, två kostnadsfria stödsamtal åt alla som arbetar inom vården (all personal inom hälso- och sjukvård). Psykologer för vården, är ett initiativ av Mindler där de erbjuder kostnadsfria psykologsamtal till personal inom hälso- och sjukvården under den rådande krisen. Erbjudandet gäller alla som jobbar inom vården oavsett om de arbetar med covidpatienter eller inte. 

Dags att börja göra rätt saker

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 21 Jan 2021  
Ungefär var tredje svensk trivs inte på jobbet och endast en sjundedel menar att de är engagerade i sitt arbete. Den nya boken Börja göra, är fylld med tips för att börja göra rätt saker som ökar engagemang, välmående och prestation på arbetsplatsen.

Analytiker varnar för oroande kompetensbrist efter pandemin

img Jonas Vallgårda, Arbetsvärlden Nyheter / 21 Jan 2021  

Permitteringsstöden har hållit många företag under armarna. När pandemin är över kommer strukturomvandlingen ta stora kliv. Nu varnar några av landets mest erfarna arbetsmarknadsanalytiker för att det bortom krisen väntar en oroväckande stor kompetensbrist. 21 jan 2021 Sverige är fortfarande mitt i pandemins kris och politiken fokuserar på olika stöd för att rädda kvar jobb och företag. – Men det är viktigt att också se bortom pandemin, säger arbetsmarknadsanalytikern Torbjörn Israelsson.

Coronaråden för gymnasieskolan lättas upp

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 21 Jan 2021  
Gymnasieskolorna ska kunna bedriva viss undervisning i klassrum, trots smittspridningen. Folkhälsomyndighetens rekommendation lättas upp.

De bygger medarbetarnas kompetens med tv och poddar

img Jonas Vallgårda, Chefstidningen / 20 Jan 2021  

Förr skickade vi en handfull medarbetare på kurs och så var kompetensutvecklingen tryggad. Så är det inte längre. Nu måste alla lära nytt - hela tiden. På Länsförsäkringar har... 

Armband ska hålla koll på de anställdas välmående

img Jonas Vallgårda, Buzzter Spaningar Arbetsliv / 20 Jan 2021  
Brittiska Moodbeam har utvecklat ett silikonarmband som låter arbetsgivare spåra sina anställdas känslomässiga tillstånd. Armbandet, som länkar till en mobilapp och webbgränssnitt, har två knappar, en gul och en blå. Tanken är att den anställde trycker på den gula om hen känner sig lycklig och den blå om hen är ledsen. Företaget bakom armbandet uppger att det är riktat till företag som vill övervaka välbefinnandet för personal som arbetar hemifrån. Tanken är att anställda ska uppmuntras att bära armbandet (de kan säga nej) och trycka på den relevanta

John Mellkvist: "Även unga oroas av ålderism"

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter / 18 Jan 2021  

Årets superkommunikatör 2019, John Mellkvist, skriver i boken Välj din ålder om våra förlegade attityder till ålder. Vi behöver se fördelarna med alla olika åldrar, menar han. Vad fick dig att skriva boken? "Jag ville samla det jag gjort sedan jag började driva frågan om ålderism och ta pulsen på åldersbegreppet."

Tre vanliga misstag när det kommer till feedback

img Jonas Vallgårda, ƒPlus / 18 Jan 2021  

Feedback kan både vara hjälpsamt och förödande, beroende på hur den levereras. VD-tidningen har listat de tre vanligaste misstagen när det kommer till att ge feedback till medarbetare.

Över 91 000 färre utförda operationer förra året

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot / 18 Jan 2021  
Förra året utfördes det över 91 000 färre operationer än under 2019, det visar siffror som Svenskt Perioperativt Register (SPOR) tagit fram till Ekot. Enligt SPOR är det här en historisk minskning och en direkt konsekvens av coronakrisen. "Coviden har verkligen ställt till det för oss", säger Gunnar Enlund, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och ansvarig för SPOR.

How Safe Are Covid-19 Coronavirus Vaccines? Here’s The Allergic Reaction Risk

img Jonas Vallgårda, Forbes Real Time News / 16 Jan 2021  
You may have seen headlines such as “Health Care Worker Had Serious Allergic Reaction After Pfizer's Covid Vaccine.” It does makes sense to report on such reactions since the Pfizer/BioNTech and Moderna Covid-19 vaccines are still quite new. They’ve received Emergency Use Authorizations (EUAs) rather than full market approval. Just because a vaccine has gotten through the U.S. Food and Drug Administration (FDA) EUA process doesn’t mean that you shouldn’t follow those who are subsequently vaccinated, just in case any new issues emerge.

7 hälsotrender du inte får missa i vår

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter / 15 Jan 2021  
Trenden för 2021 rör sig allt mer från prestation till helhetstänk. Det är mindre lycra och mer teknik. Mer skog än tidtagning. Och allt mer tar plats på arbetstid. Arbetsgivaransvaret vilar tungt på chefernas axlar och de söker med ljus och lykta efter åtgärder som håller medarbetarna friska såväl fysiskt som psykiskt. "Vi befinner oss på samma resa som gymmen när det kommer till vår syn på hälsa och träning. Förr var det bara tyngdlyftare som gick där i hartsdammet, nu är alla där.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »