Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 3, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

Privata sjukvårdsförsäkringar ska utredas

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot / 16 Jan 2020  
Regeringen vill att privata sjukvårdsförsäkringar ska utredas för att beskriva riskerna med att patienter med sådan försäkring ges företräde till hälso- och sjukvården framför patienter som får offentligt finansierad vård.

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter / 16 Jan 2020  
Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. Detta är utgångspunkten i nya boken "Indistractable" som har hyllats av många — bland dem affärskvinnan Arianna Huffington, som kallar den "den bästa guide jag läst om att återta kontrollen över uppmärksamhet, fokus och livet".

Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020

img Jonas Vallgårda, HRbloggen Nyheter / 16 Jan 2020  

Under 2020 kommer en miljon svenskar att söka sig till en annan arbetsgivare. Det blir allt viktigare att värna om sina befintliga medarbetare och erbjuda dem möjligheter att utvecklas internt.

Digitalisering ökar lönsamheten

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 15 Jan 2020  

I en ny rapport konstateras att verksamheter med en hög digitaliseringsgrad har högre lönsamhet per anställd jämfört med företag som är mindre digitaliserade.

Så stoppar du skitsnacket på golvet

img Jonas Vallgårda, SACO Chefstidningen / 15 Jan 2020  

Skitsnack och skvaller på golvet? Se det som en tidig och viktig signal på att något är fel och att du som chef måste agera...

Så skapar du nya vanor

Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv Senaste Artiklar / 15 Jan 2020  

Nytt år innebär ofta tankar om att börja leva mer hållbart. Men livsstilsförändringar sker sällan över en natt utan kräver motivation och uthållighet. Livsstilsförändringar är en process som bygger på att man skapar goda vanor och håller fast vid dem. Ofta leder en god vana till nästa. Om du rör på dig minskar du stillasittandet generellt och om du äter dig mätt på bra mat minskar ditt sötsug.

Så slipper äldre onödig sjukhusvård

img Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter / 13 Jan 2020  
Det går att jobba smartare kring vårdkrävande sköra äldre. Det visar ett forskningsprojekt i Östergötland som lyckats sänka antalet vårddagar på sjukhus med 17 procent för personer över 75 år.

Pensionstricket höjer din inkomst med tusenlappar

img Jonas Vallgårda, Expressen Nyheter / 12 Jan 2020  

Nu kommer snart ditt orange kuvert i brevlådan.Tycker du att pensionen verkar knaper? Skjuter du fram startdatum i tre år kan du öka den allmänna pensionen med flera tusenlappar i månaden, enligt nya beräkningar från SPF Seniorerna.– Det som lönar sig därmed är att skjuta upp uttaget och således fördela pensionen på färre år som pensionär, säger Eva Eriksson, förbundsordförande.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »