Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 26 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Ambassadörer och kritiker pratar om olika saker

img Jonas Vallgårda, HRbloggen.se, 2018-06-29  

Finns det egentligen någon magisk formel för att få medarbetare att vilja stanna kvar och bidra i er organisation? En ny studie tyder på att engagerade medarbetare har andra drivkrafter än de som är missnöjda.

Byborna får digital vård

img Jonas Vallgårda, Dalabygden, 2018-06-28  
Gun Jacobsson blev besviken när man stängde vårdcentralen. Men nu är vården på väg tillbaka, i digital form. Dalarnas första virtuella vårdrum öppnas snart i Furudal. Matts Lindgren är projektledare för Min vård, Landstinget Dalarna.

Framtidens äldreomsorg

img Jonas Vallgårda, Regeringskansliet, 2018-06-27  

I skrivelsen redovisas hur regeringen har börjat ett långsiktigt förändringsarbete för att anpassa äldreomsorgen till den demografiska och tekniska utvecklingen. För att bibehålla en äldreomsorg av god kvalitet måste tillgången till personal med rätt kompetens säkras. I skrivelsen anges vilka områden som regeringen anser bör prioriteras under kommande mandatperiod.

Skiften i toppen på Maktlistan 2018

img Per Malmquist, Dagens Medicin, 2018-06-27  
Dagens Medicin listar sjukvårdens 100 mäktigaste.

"Lyft fram tillgängligheten"

img Per Malmquist, Dagens Medicin, 2018-06-27  
Lyft fram tillgängligheten när framtidens e-hälsa tar form, skriver representanter från elva patientföreningar och yrkesförbund.

Få lärosäten lyckas utbilda tillräckligt många sjuksköterskor

img Jonas Vallgårda, vardfokus.se, 2018-06-27  
Inte ens hälften av landets universitet och högskolor har klarat regeringens krav på att öka antalet utbildningsplatser på grundutbildningarna för sjuksköterskor. Göteborg har lyckats, men till priset av att kvaliteten har blivit lidande.

Styrning för en mer jämlik vård

img Jonas Vallgårda, SNS, 2018-06-26  

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska vården vara jämlik och behovsbaserad. Hur utformar vi styrsystem som säkerställer att så verkligen är fallet? Och hur skiljer sig vårdkonsumtion åt mellan olika patientgrupper? Dessa är några av frågorna som diskuterades när utredningen "Styrning för en mer jämlik vård" presenterades på SNS.

8 av 10 vet inte vem som har tillgång till deras journaler

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 2018-06-26  
Bara 6 procent anser sig helt veta vilka som har tillgång till den information som rör deras hälsa och sjukvård, visar en ny undersökning.

Enkät: Läkare larmar om platsbrist

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 2018-06-25  
Bristen på vårdplatser får läkare att må dåligt. Sju av tio sjukhusläkare har det senaste året skrivit ut patienter alldeles för tidigt enligt en arbetsmiljöenkät bland 1 200 läkare.

Männens plats är i hemmet

img Jonas Vallgårda, Upsala Nya Tidning, 2018-06-25  

Semestertid är vilotid och fritid. Och högtid för det obetalda arbetet. Samt för könsrollerna. För kvinnan i en familj kan sommarlovets början betyda en lång rad av oätna luncher, matsäckar, packande av badkassar och insmörjning av solskydd. För mannen kan det betyda att en veranda ska byggas hemma eller vid sommarstugan – ett arbete som värderas högt med tanke på priset för att ta in en hantverkare.

Personalen flyr när myndigheter lämnar Stockholm

img Jonas Vallgårda, DN.SE, 2018-06-24  
20 myndigheter ska helt eller delvis lämna Stockholm de närmaste åren. DN:s granskning visar att regeringens beslut har fått personalen att fly verksamheterna. Generaldirektörer varnar för att expertkunskaper går helt förlorade. – Vi tappar i stort sett all personal, säger Lena Nyberg på Myndigheten ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »