Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 25, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

Nu gör Omvärlden sommaruppehåll och återkommer under augusti. Glad sommar!

 

img

Ny som chef?

img Jonas Vallgårda / 18 Jun 2020  

Som nybliven chef eller ledare kan du ha många frågor och funderingar. Här är några tips på hur du bygger en bra grund för ditt ledarskap.


Coronavirus vaccines are coming, but when will they arrive?

img Jonas Vallgårda, Digital Journal / 18 Jun 2020  
Coronavirus vaccines are coming, perhaps as soon as the end of the year, offering hope for a world rocked by pandemic. But how is the science progressing?

Rekordersättning – 25 000 i veckan ska locka personal till covid-vården

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter / 17 Jun 2020  

Region Västernorrland lockar viss personal med 25 000 kronor i veckan för att skjuta på sin semester. Det är en rekordhög ersättning. – Det är den bedömningen ledningsgruppen gjort för att vi ska klara sommarbemanningen, säger Therese Drewsen, enhetschef HR. Coronapandemin har satt sjukvården under extrem press. Det är just den som gör att Region Västernorrland tvingas ta till rejäla ersättningar för att ersätta den som ställer upp och jobbar under sommaren.

Kvinnor leder loppet – kommer ändå sist i mål

img Jonas Vallgårda, Aftonbladet Ledare / 17 Jun 2020  

Den här våren har vi mer än någonsin tidigare blivit påminda om villkoren i klassiska kvinnoyrken. Om hur otrygga anställningar och deltidsjobb rycks undan så fort läget skiftar till det sämre. Vi har applåderat vårdpersonalen, en yrkeskår kraftigt dominerad av kvinnor, samtidigt som alla vet att hyllningar inte betalar hyran.

Följ Vårdförbundet på Instagram

img Jonas Vallgårda, Instagram / 18 Jun 2020  

Få inspiration och tips från Vårdförbundet. Följ oss på instagram!


Utveckla medarbetarna – och skapa engagemang

img Jonas Vallgårda, Motivation.se / 17 Jun 2020  
I sin bok ”What got you here won´t get you there” tar Marshall Goldsmith upp vissa hindrande beteenden, störande vanor och hämmande tankefällor som enligt Marshall framför allt drabbar framgångsrika chefer. Det är förvisso en läsvärd bok och ett talande påstående, men jag tror att detta påstående - det som fått dig att komma hit kommer inte kunna ta dig dit - är större och giltigt för mer än bara den enskilda chefens olater och feedbackstil.

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter / 17 Jun 2020  

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige. Det är SCB (Statistiska centralbyrån) som med sin lönestatistik kan berätta vilka yrken och branscher som är mest lukrativa att ge sig in i. Som chef är dina chanser extra stora att få en hög ersättning varje månad.

Covid-krisen: "Har varit väldigt tufft för många personalvetare"

img Jonas Vallgårda, Civilekonomen / 14 Jun 2020  

Viruspandemin har utlöst en ekonomisk kris, vilket bland annat yttrar sig i form av allt fler konkurser och ökad arbetslöshet. Utvecklingen har i sin tur lett till mer ansvar för landets chefer. Det framgår av Akavias medlemsundersökning som har tittat på hur arbetssituationen har påverkats för förbundets yrkesgrupper under covid-19-pandemin. 

7 råd: Så blir du som är introvert en ännu bättre chef

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter / 12 Jun 2020  
Introverta chefer framstår ofta som mer empatiska, fokuserade och uppmärksamma på andra. Dra fördel av dina introverta drag som chef. En schablonbild av chefer som många bär med sig är att det handlar om personer som är utåtriktade, tar för sig och syns och hörs. Men flera olika studier har visat att introverta chefer kan lyckas minst lika bra med att leda och motivera team. I en ger chefer sina egna exempel på hur de använder sig av sina introverta egenskaper för att lyckas bättre som ledare.

Stor längtan efter fysiska möten

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 12 Jun 2020  
I en ny undersökning konstateras att 83 procent av våra interna möten är digitala, 7 av 10 längtar efter fysiska möten men tron på att större möten kan arrangeras under hösten är låg.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »