Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 25 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Renässans för "Riv pyramiderna!"

Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Ledarskap, 2018-06-19  

I veckan utkommer Jan Carlzons klassiska bok "Riv Pyramiderna!" ut i en nyutgåva med ett nytt förord av Jan Carlzon där han reflekterar över bokens framgångar och effekter. Riv pyramiderna har beskrivits som den bästa ledarskapsboken av en ledare. Bland annat har den hyllats av en amerikansk president – Bill Clinton – och finns fortfarande som kurslitteratur på Harvard Business School. Den är utgiven i mer än 50 länder och säljs fortfarande i tiotusentals examplar runt om i världen.

Kommunnotan för inhyrd personal ökar

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle All Debatt, 2018-06-21  
2017 växte den kommunala bemanningsnotan med 17 procent till 2,5 miljarder kronor. Brist på personal ligger bakom utvecklingen.

Bastjänstgöring för läkare

Jonas Vallgårda, Regeringen Socialdepartementet, 2018-06-19  
Regeringen lämnar förslag som ska leda till ett sammanhållet utbildningssystem för läkare. Förslagen ska leda till specialister med högre kompetens och bättre förutsättningar att tillgodose befolkningens behov av god kunskapsbaserad vård

ME-sjuka får vänta länge på sin diagnos

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle Sjukvård, 2018-06-17  
Minst 10 000 svenskar beräknas vara drabbade av den funktionsnedsättande neurologiska sjukdomen ME. Trots detta finns bara fyra specialistkliniker i Sverige. Det eftersatta kunskapsläget kring sjukdomen ställer primärvården inför stora utmaningar när det kommer till att hantera ME-sjuka.

Socialstyrelsen vill mäta nätläkarnas kvalitet

Per Malmquist, Dagens Medicin, 2018-06-15  
Antalet digitala vårdbesök har mer än fördubblats på ett år. Nu efterlyser Socialstyrelsen bättre nationell uppföljning av kvaliteten.

"Personcentrerad vård sparar tid"

Jonas Vallgårda, Landstinget i Jönköpings län, 2018-06-15  
Under våren 2018 har medicin- och geriatrikkliniken på Höglandssjukhuset haft studiecirklar där 16 medarbetare lärt sig mer om personcentrerad vård.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »