Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 24

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

7 tips: Så styr du upp "före semestern"-stressen

Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 2017-06-15  

Snart semester. Har du kvar ett berg med jobb? Lugn! Här är de bästa tipsen för att hinna med allt innan sommaren. De första har kanske redan gått på semester. För andra är det ett tag kvar innan lite välbehövlig ledighet. För dig som chef kan berget med arbetsuppgifter som måste bli klara till dess kännas oöverskådligt – särskilt om du räknar in helgdagar, skolavslutningar och andra högtider. Men lugn. Effektivitetscoachen Petra Brask delar här med sig av sina bästa tips för att hinna klart i tid ...

"Tydlig åldersdiskriminering redan från 40-årsåldern"

img Jonas Vallgårda, DN.SE, 2017-06-15  
Den demografiska utmaning som Sverige står inför på grund av en åldrande befolkning kommer inom en snar framtid att sätta hård press på de offentliga finanserna. För att hantera följderna av detta krävs en ökning av sysselsättningen bland äldre. Att fler måste arbeta högre upp i åldrarna är något som de flesta politiker och ekonomer är överens om. Debatten om hur detta ska ske har dock till stor del handlat om äldres arbetsutbud, till exempel om äldre vill fortsätta arbeta, om det finns tillräckligt starka ekonomiska incitament för äldre att arbeta och om äldres utbildning är anpassad till dagens arbetsmarknad.

Svenskar vill ha mer inflytande över den egna vården

Jonas Vallgårda, LIFe-time, 2017-06-14  
Svenskar vill vara delaktiga i sin vård, visar den senaste nationella SOM-undersökningen. Men en stor andel tycker sig inte få möjlighet - eller vet inte hur man gör. Bland annat är kunskapen låg om rätten att läsa sin egen journal.

6 tips: Toppchefernas bästa sommarläsning

Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 2017-06-13  
Drömmer du också om kravlösa dagar i hängmattan? Lugn! Snart är semestern här. Nu tipsar sex toppchefer om deras bästa sommarläsning. Det är känt sedan länge att läsande kan göra dig mer framgångsrik. Förutom att det är ett sätt att koppla av gör det att du håller dig uppdaterad. Men det behöver inte endast gälla ledarskapslitteratur och faktaböcker. Även skönlitteratur kan ge dig egenskaper som gör dig till en bättre chef. Bland annat kan det ge dig bättre logiskt tänkande, mer empati, förmåga att slappna av och du kan hämta styrka av skönlitterära

Kraftigt lönelyft till sjuksköterskor i Lund

Jonas Vallgårda, SVT Nyheter Skåne, 2017-06-13  
Lunds kommun höjer lönerna för sjuksköterskor med upp till 4 000 kr i månaden. - Vi behöver satsa för att få kunna rekrytera och behålla personalen, konstaterar Seth Persson, förvaltningschef. Det råder brist på sjuksköterskor i hela landet.

Sjukvården vill stoppa hyrsköterskor - men efterfrågan ökar

Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Norrbotten, 2017-06-13  
Sjukvården vill bli kvitt beroendet av inhyrd personal, inom två år. Men det är inget som märks i branschen. Specialistsjuksköterskan och företagaren Christina Nilenstrand ser en växande marknad. Har du erfarenhet av #sjuksköterskebristen?

Två miljarder om året till vårdpersonal: De jobbar så att de faktiskt blir sjuka

Per Malmquist, SVT Nyheter, 2017-06-12  
Stress, tung arbetsbelastning och dålig arbetsmiljö får allt fler sjuksköterskor att lämna vården.

Fler utbildningsplatser - ödesfråga för vården

Jonas Vallgårda, Svenska Dagbladet, 2017-06-12  
Staten och lärosätena måste ta ansvar för att säkerställa att tillräckligt många utbildas inom vårdyrkena. Det skriver flera företrädare för landsting gemensamt.

Så kan e-hälsa förändra vården

Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter, 2017-06-12  
"Datasystem skulle också i större utsträckning kunna användas för att hålla reda på personal, patienter och utrustning", säger Jörgen Nordenström, professor vid Karolinska institutet i Solna.

Avdelning blir helt utan sjuksköterskor

Jonas Vallgårda, Ystads Allehanda, 2017-06-10  
Bristen på sjuksköterskor tvingar Ystad lasarett att planera om. Akutvårdsavdelningen fortsätter att vara stängd och på enheten med sju övervakningsplatser ska enbart läkare och undersköterskor arbeta.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »