Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 23 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Riksdagen sade ja till legitimation för kuratorer

Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 2018-06-08  
"Ett stort steg framåt för ökad patientsäkerhet". Så kommenterar Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers beslutet legitimation för kuratorer införs nästa år.

Nytt verktyg mäter destruktivt ledarskap

img Jonas Vallgårda, HRbloggen.se, 2018-06-07  
LEDARSKAP. Trots ökad medvetenhet om de negativa konsekvenserna av destruktivt ledarskap, är det få arbetsplatser som jobbar med frågan. En ny bok ger redskap för att mäta fem olika typer av destruktiva ledarskapsbeteenden.

Mama Mia-grundaren: Jag skulle lösa förlossningskrisen på ett halvår

Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter, 2018-06-07  
När Christina Wahlström var med och grundade barn- och mödravårdcentralen Mama Mia 1988 var kliniken den första privata i sitt slag. Nu ryter hon till mot kritiken mot vinster inom välfärden. – Inte en krona försvinner från vården, säger hon. "Lita på din magkänsla och ta chanser när de dyker upp" uppmanar Christina Wahlström den som vill starta ett privat vårdföretag.

Sjuksköterskan Henriks nio bästa appar

Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter, 2018-06-07  
Henrik Sahlin använder sin smarta telefon även på jobbet. Här är apparna som blivit hans favoriter när han behöver information i vårdvardagen.

SKL: Svensk vård i topp i internationell jämförelse

Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot, 2018-06-05  
Svensk vård står i topp när den jämförs med tolv andra EU-länder, samt Norge, Kanada och USA. Det slår Sveriges Kommuner och landsting, SKL, fast i en ny rapport.

Stor oro inför sommaren – sjuksköterskebristen slår hårt även i sommar

Jonas Vallgårda, SVT Nyheter Inrikes, 2018-06-05  
Sommaren brukar vara en mycket svår utmaning för sjukvården då bristen på sjuksköterskor blir än värre och i år är inget undantag. SVT Nyheter har frågat alla landsting hur situationen ser ut inför sommaren och de flesta uppger att de inte har tillräckligt med sjuksköterskor för att upprätthålla den verksamhet man önskar.

Den vanliga kortisonmedicinen Betapred helt slut på Apoteket

Jonas Vallgårda, SVT Nyheter Inrikes, 2018-06-04  
Kortisonmedicinen Betapred är slut på landets apotek. Först om en månad väntas den finnas åter i lager. Nu uppmanas läkare att skriva ut andra preparat åt patienterna i stället.

Viktig stridsskrift om sjuksköterskans roll

img Jonas Vallgårda, SvD Senaste Nytt, 2018-06-03  
Journalisten och sjuksköterskan Sara Heyman går till botten med vår bild av sjuksköterskan och hur yrkets låga status leder till vårdskador och dödsfall.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »