Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 21, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

"Viktigt att kartlägga behovet av rehab efter pandemin"

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter / 20 May 2020  
Det är av stor vikt att vi i Region Stockholm kartlägger och säkerställer att våra vårdgivare har kapacitet att ta emot alla de patienter som nu behöver och kommer att behöva rehabilitering, skriver Tobias Nässén (M) och Ella Bohlin (KD).

Ledarskapet som ger friskare arbetsplatser

img Jonas Vallgårda, Personal & Ledarskap Nyheter / 20 May 2020  
FORSKNING. Rätt slags ledarskap bidrar till friskare arbetsplatser. Det visar den ­färska kunskapssammanställningen Ledarskap för hälsa och välbefinnande från Myndigheten för arbets­miljö­kunskap. Mer dialog om ledarskap på arbets­platsen är en nyckel.

Följ Vårdförbundet Chef på LinkedIn.

img Jonas Vallgårda, Linkedin / 20 May 2020  

Missa inte våra nyheter, inspiration och tips för dig som är ny eller erfaren chef inom sjukvården. Följ Vårdförbundet Chef på LinkedIn.

En handbok för den framåtblickande ledaren

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 20 May 2020  
– Är medarbetarna till för dig som chef eller är du till för medarbetarna? Den frågan kan sägas vara utgångspunkten för Svante Randlerts nya bok "Drömledarskapet" som är praktisk handledning för ledarskapet in i framtiden.

Semesterplanering 2020: stöd till dig som är chef

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 20 May 2020  

Den pågående pandemin påverkar verksamheterna olika ute i landet, så också förutsättningarna för semesterplaneringen...

Coronavirus vaccine trials have their first results — but their promise is still unclear

img Jonas Vallgårda, Nature.com / 20 May 2020  
Yesterday, US biotech firm Moderna revealed the first data from a human trial: its COVID-19 vaccine triggered an immune response in people, and protected mice from lung infections of the SARS-CoV-2 coronavirus. The results — announced in a by the Cambridge, Massachusetts-based firm — were widely interpreted as positive and sent stock markets surging. But some scientists say that because the data aren’t published, they lack the details needed to properly evaluate those claims.

Krönika: "Det gränslösa arbetslivet är verkligen här nu"

img Jonas Vallgårda, Personal & Ledarskap Nyheter / 19 May 2020  
Under den här våren sätts alla på prov. För alla de som fått gå hem för att jobba suddas gränserna mellan jobb och fritid ut. Personal & Ledarskaps reporter Jennie Jensen reflekterar över hur det går att få ihop tillvaron just nu och hoppas på ett smartare arbetsliv när pandemin väl är över.

Skulle du vilja jobba med dig som chef?

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 19 May 2020  

Kommunikationsrådgivaren Tommy Lundberg har skrivit boken "Skulle du vilja jobba med dig som chef". Det är en praktisk och filosofisk bok för chefer som vill ha inspiration på vägen från chef till ledare.

Anställda drabbas när arbetsmiljö prioriteras ned

img Jonas Vallgårda, Tidningen Kollega Nyheter / 19 May 2020  
Under tider av oro och förändrade arbetsvillkor är arbetsmiljöarbetet särskilt viktigt. Men trots att insatserna skulle behöva stärkas under coronakrisen ser Sveriges Företagshälsor motsatt trend: arbetsmiljön prioriteras ned vilket påverkar de anställdas hälsa. Coronakrisen har påverkat arbetslivet på ett sätt som inte gick att förutsäga. Hundratusentals anställda har fått hemmet som arbetsplats, med en annorlunda och i många fall ansträngd arbetsmiljö. Företag prioriterar sin basverksamhet och att överleva, medan arbetsmiljöarbetet sätts på paus.

Så mycket har distansarbetet ökat

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Arbetsmiljö / 19 May 2020  

Från ett fåtal procent till en tredjedel. Distansarbetet har kommit för att stanna. Nu vill medarbetare fortsätta jobba hemifrån. I en ny undersökning från Tele2 säger 4 av 10 att de kommer att jobba mer på distans i framtiden. 

De har bäst arbetsvillkor i Sverige

img Jonas Vallgårda, Personal & Ledarskap Nyheter / 18 May 2020  
Jernhusen, Mellanskog och Peab tillhör arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige. Det visar en färsk kartläggning som baseras på 600 000 medarbetares faktiska arbetsvillkor.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »