Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 20, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

"Chefer, var konstruktiva vid 6:6a-anmälningar"

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet / 15 May 2020  
Ledarskapsutbildningar borde innehålla en del skyddsombudsrätt, menar forskaren Maria Steinberg i artikeln. Många chefer är rädda för 6:6a-anmälningar. De tror att arbetsplatsen ska anmälas till Arbetsmiljöverket. Men det är bara sista akten. Var konstruktiv, uppmanar Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt på Örebro universitet. Här är hennes råd. Skyddsombud har enligt arbetsmiljölagen rätt att begära att arbetsgivaren förbättrar något på jobbet. Det kallas för 6:6a-anmälan och är skyddsombudens vanligaste verktyg när de ser brister.

Undersök och bedöm riskerna med corona i verksamheten

img Jonas Vallgårda, Arbetsmiljöverket Nyheter / 14 May 2020  

Arbetsmiljöverket får många frågor om vad man ska tänka på när man gör riskbedömningar om coronaviruset i sin verksamhet. Arbetsgivare behöver undersöka och bedöma riskerna i sin verksamhet. Det gäller även under pågående coronapandemi...

Vårdförbundet Chef på Facebook

img Jonas Vallgårda, Facebook / 14 May 2020  

Missa inte våra nyheter, inspiration och tips för dig som är ny eller erfaren chef inom sjukvården. Följ Vårdförbundet Chef på Facebook.

Borg: Därför slår coronakrisen hårdast mot Sverige

img Jonas Vallgårda, Arbetsmarknadsnytt / 14 May 2020  
Arbetslösheten rusar mot 1930-talets depressionsnivåer, varnar tidigare finansminister Anders Borg. Läget i Sverige är värre än i andra länder eftersom återgången till det normala dröjer. ”För oss kommer det förmodligen att ta uppemot fem år”, säger han. Den 13 maj lanserades Omstartskommissionen, ett initiativ av Stockholms Handelskammare, med syftet att förmå Sverige att skyndsamt samlas kring en reformagenda för att snabbt få hjulen i rullning efter coronakrisen.

Hon är Framtidens kvinnliga ledare

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 14 May 2020  
Chefsorganisationen Ledarna har tilldelat Nina Åxman utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare 2020. Hon är Vice President Global Operations på Sandvik Rock Tools och har gjort en spikrak karriär i en tekniktung industri.

Regeringen öppnar för kortare resor inom landet

img Jonas Vallgårda, DN.SE / 13 May 2020  

Flertalet av de rekommendationer och åtgärder som införts för att begränsa smittspridningen av covid-19 i Sverige kvarstår även framöver. Det meddelade regeringen vid en pressträff på onsdagen. - Jag vet att många i vårt land lever med obesvarade frågor kring när vårt liv blir normalt igen. Jag önskar att jag kunde säga att det var i dag, men vi är inte där än. Även sommaren kommer att bli annorlunda, säger statsminister Stefan Löfven. Det här inkluderar att UD beslutat att förlänga avrådan från icke nödvändiga utrikesresor fram till den 15 juli.

Här nominerar du till Årets Vårdchef 2020!

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 14 May 2020  

I tider som dessa blir det ännu viktigare att se varandra, ta hand om och lyfta varandra. Nu kan du nominera en vårdförbundskollega som du tycker har gjort en extra insats under året, till att bli Årets Vårdchef.

Nya åtgärder för att stärka äldreomsorgen och vården under coronakrisen

Jonas Vallgårda, Regeringen pressmeddelande / 12 May 2020  

Till följd av coronavirusets utbrott presenterar regeringen, Centerpartiet och Liberalerna idag nya åtgärder. Ett äldreomsorgslyft genomförs som innebär att anställda inom äldreomsorgen ska erbjudas betald utbildning på arbetstid. Det möjliggör fler fasta anställningar...

Är du "coronalat"?

img Jonas Vallgårda, Motivation.se / 12 May 2020  
Varför känns hjärnan som sirap just nu? Vad hände med min kreativitet? Varför får jag inget gjort? Varför orkar jag inget? Jag har till min stora förvåning upptäckt att jag har blivit lat och märker att min hjärna inte är sig lik. Det går långsammare att läsa e-mail (om det kommer några intressanta). De flesta e-mail handlar om att företag desperat vill sälja sina produkter till mig.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »