Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 2

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Så behåller du bra medarbetare

Jonas Vallgårda, Tidningen Kollega Ledarskap, 2017-01-11  

Det är ofta svårt att behålla duktig personal. Men genom att undvika några vanliga misstag kan du få talangerna att stanna kvar och trivas. Så här slutar du att skrämma iväg bra medarbetare. Utbrändhet, burnout , är dessvärre ett välbekant ord för de flesta av oss. Nu finns det också ett snarlikt ord, brownout (vilket kan översättas med att tappa sugen eller förlora gnistan) som betecknar vad som händer när anställda tröttnar och börjar se sig om efter ett nytt jobb.

Brist på socionomer i åtta av tio kommuner

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle Omsorg, 2017-01-12  

Nästan 1 000 socialsekreterare saknas just nu i landets kommuner. Personalbristen gör att oerfarna socionomer får högre ingångslöner och att ett par års erfarenhet kan ge tusentals kronor i lönetillägg. Ändå lyckas åtta av tio kommuner inte fylla vakanserna. 

Så vill politikerna lösa sjukhuskrisen

Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter, 2017-01-11  

DN har i ett uppmärksammat reportage skildrat hur Stockholms akutsjukvård går på knäna. Här är politikernas förslag på vad som borde göras för att lösa krisen.

Åtta viktiga regeländringar på arbetsmarknaden

Per Malmquist, TCO Arbetsvärlden Senast Publicerat, 2017-01-10  

Som vanligt införs en rad nya regler på arbetsmarknaden i början av året. Några av de viktigaste är årliga lönekartläggningar mot diskriminering och krav på kollektivavtalsliknande villkor i nystartsjobben. 

Framgångsrik demensvård införs på Norrtälje sjukhus

Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Offentlig Sektor, 2017-01-09  
TioHundras prisbelönta arbete med personcentrerad omvårdnad inom äldreomsorgen införs nu också på Norrtälje sjukhus. Målet är att Silviacertifiera en av sjukhusets vårdavdelningar.

Sjuksköterskor fortsätter fly landstingen

Jonas Vallgårda, Sydsvenska Dagbladet, 2017-01-03  

Allt fler sjuksköterskor säger upp sig från jobben i landstingen, enligt tidningen Vårdfokus granskning. I Uppsala landsting har runt 15 procent av sjuksköterskorna lämnat vården det senaste året. Landstingen och sjukhusen är inte längre den självklara arbetsgivaren för sjuksköterskor. Vårdfokus har fått statistik från 18 av 21 landsting och tendensen är densamma över hela landet.

Oranges sjuksköterskor saknar fortfarande kollektivavtal

Per Malmquist, Vårdfokus Nyheter, 2017-01-03  
Hyrföretaget lämnar hellre Almega och förlorar dess kvalitetsstämpel än att anställa sina östeuropeiska sjuksköterskor i Sverige. "Det är oacceptabelt att utländska kolleger jobbar sida vid sida med svenska sjuksköterskor fast med sämre villkor", säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Fackförbund: Kvinnor bör leda löneutvecklingen

Jonas Vallgårda, SvD Senaste Nytt, 2016-12-31  
Lönediskriminering mellan olika yrken och sektorer är det främsta skälet till ojämställda löner. Nu behöver löne­bild­ningen förändras och diskrimineringslagen skärpas, skriver ord­förandena för Finansförbundet, Vårdförbundet och Fysioterapeuterna.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »