Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 2, 2021

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Därför drar de unga cheferna

img Jonas Vallgårda, SACO Chefstidningen / 15 Jan 2021  

Unga chefer är ovanliga – och mår inte toppen. En ny studie försöker förstå varför. 

Ja till bud – konflikthot i vården avblåst

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter Inrikes / 14 Jan 2021  
Det blir ingen konflikt mellan LO-facket Kommunal och Almega Vårdföretagen. Båda parter har tackat ja till medlarnas bud, enligt arbetsgivarparten.

Robert Kegan: Faktorerna som avgör om kulturen gynnar utveckling

img Jonas Vallgårda, Personal & Ledarskap Nyheter / 14 Jan 2021  
KULTUR. Vilken är den största kostnaden i en organisation? Enligt utvecklingpsykologen Robert Kegan är det medarbetarnas splittrade uppmärksamhet. Men den går att göra någonting åt och samtidigt bygga en så kallad growth culture som hjälper hela organisationen att möta utmaningar på ett bättre sätt.

Över hälften av Sveriges regioner räknar med en ökning av covid-patienter

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot / 14 Jan 2021  
13‌ av 21 ‌regioner‌ ‌uppger‌ ‌för‌ ‌Ekot‌ ‌att‌ ‌de ‌räknar‌ ‌med‌ ‌att‌ ‌antalet‌ ‌som‌ ‌behöver‌ covid-vård ‌kommer‌‌ ‌att öka‌ ‌inom‌ ‌de‌ ‌närmaste‌ ‌veckorna.‌ ‌ Bland de regionerna finns ‌Blekinge,‌ ‌Jämtland‌ ‌Härjedalen‌ ‌och‌ ‌Norrbotten. "Vi är ju i en situation där smittspridningen ökar hela tiden‌", säger Kjell Ivarsson hälso- och sjukvårdsdirektör i region Blekinge.

Retorik i vardagen

img Jonas Vallgårda, HRnytt / 14 Jan 2021  
Intervju med Elaine Eksvärd, expert på retorik och kommunikation. Författare till boken Härskarteknik som har sålt i mer än 200 000 exemplar. Elaine pratar om ledarskap och härskartekniker men också om hur pandemin har påverkat och lett till en mer digital närvaro. Vad ledde fram till Snacka Snyggt?

Nytt år med en visuell personlig vision

img Jonas Vallgårda, Motivation.se / 13 Jan 2021  
Hur ska vi då lyckas uppnå vår egen vision och få hållbara mål? Den positiva psykologin och lyckoforskningen har hittat strategi och nycklar till detta. Låt oss först defininiera ordet vision. Ordet vision handlar om att visuellt skapa en önskad bild längre fram i tiden (5-10 år). Det är en idealbild av min framtid som är något att sträva mot. Man vet att en tydlig och klar vision gör skillnad och hjälper människor att nå dit de vill. Visionen handlar om att se helheten borta vid horisonten, medan mål handlar om mätbara delar närmare i tid.

Färre transfusioner på svenska sjukhus

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot / 11 Jan 2021  
Det används mer blod på svenska sjukhus än i andra länder, men nu minskar antalet transfusioner. Tidigare användes mest blod vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, men genom ett nytt projekt har det minskat med nio procent mellan 2018 och 2019. Coronapandemin har medfört minskat blodbehov, men samtidigt är det färre som lämnar blod, så det finns fortfarande ett stort behov av fler blodgivare.

Två av tre svårt covidsjuka har symptom flera månader

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot / 10 Jan 2021  
De allra flesta som vårdats på sjukhus för covid-19 har fortfarande symptom ett halvår senare, visar en studie från Kina som baseras på analyser av 1 733 patienter som vårdats på sjukhus i Wuhan. Bland dessa hade 76 procent minst ett kvarvarande symptom, varav trötthet och muskelsvaghet var de vanligaste medan lungor och njurar var de organ som oftast var påverkade. Studien som publicerats i tidskriften The Lancet visade även ett samband mellan sjukdomsgraden och antalet kvarvarande symptom.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »