Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 2 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Färre nöjda patienter där sjuksköterskor pekar på vårdbrister

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 2018-01-12  

Ju fler vårdinsatser som sjuksköterskor uppger att de inte hinner med på engelska sjukhus, desto sämre omdömen verkar sjukhusen få i patientenkäter. Det visar en ny observationsstudie i tidskriften BMJ Open.

7 punkter: Så blir ditt chefsår 2018

Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter, 2018-01-12  
Alla år är fullspäckade för chefen – men vissa år bjuder på fler möjligheter till förändring än andra. 2018 är ett sådant. För det talar snabba rörelser på både arbetsmarknaden och inom den tekniska utvecklingen, samt omvälvande lagstiftning – med ett oförutsägbart riksdagsval som körsbäret på toppen. Din arbetsrätt Förhoppningsvis är du redan i full gång med förberedelserna inför dataskyddsförordningen GDPR som börjar gälla den 25 maj och därmed ersätter nuvarande personuppgiftslagen.

Snart vet din telefon mer än din familj om hur du mår

Jonas Vallgårda, IDG.se, 2018-01-12  

Att våra smarta telefoner snappar upp information om oss är känt sedan länge, men år 2022 kommer telefonerna att känna oss bättre än våra familjer. Det spår analyshuset Gartner i sin trendspaning inför de kommande åren. "Emotionella AI-system och känslomässig databehandling låter vardagsföremål läsa av, analysera och svara på människors känslotillstånd och humör. 

Regeringens utredare: Nu rebootar vi den digitala förvaltningen

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle All Debatt, 2018-01-12  
Digitaliseringen måste löpa som en röd tråd från riksdagen till kommuner och landsting, och i fokus ska brukaren vara. Att ingen ställs utanför är viktigare än att ligga i den digitala teknikens framkant.

Gratis vård på nätet får kritik

Jonas Vallgårda, SVT Nyheter, 2018-01-11  
Ett digitalt läkarbesök helt utan kostnad? Det kan alla svenskar numera få, men enligt kritikerna riskerar det att ta resurser från de svårast sjuka patienterna. Vid årsskiftet tog e-hälsoföretaget Doktor.se över vårdcentralen i Vingåker.

OECD:s senaste rapport: Färre vårdplatser i Sverige

Jonas Vallgårda, Läkartidningen, 2018-01-10  
Sverige har det lägsta antalet disponibla vårdplatser i EU - 2,4 per 1 000 invånare. Det går 4,2 läkare på 1 000 svenskar, vilket är fler än genomsnittet för OECD-länderna. Det är några av siffrorna från OECD:s senaste rapport.

Regionala skillnader inom e-vården

Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter, 2018-01-02  
Tillgången på digitala tjänster för sjuk- och hälsovård avgörs av var någonstans i landet du bor.

De blir vinnare när karensdagen slopas

Jonas Vallgårda, Expressen Nyheter, 2017-12-27  
Regeringen vill ta bort karensdagen – och ersätta med ett karensavdrag.Flera yrkesgrupper kan tjäna på förändringen.– Karensdagen är orättvis mot alla som jobbar kvällar eller över jul och nyår i välfärden, säger socialminister Annika Strandhäll.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »