Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 18, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

Anders Tegnell: Trycket på vården är högt

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter Senaste Nytt / 29 Apr 2020  
107 nya dödsfall registrerade – totalt 2.462 har dött av covid-19 i Sverige.

WHO berömmer den svenska strategin

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter Senaste Nytt / 29 Apr 2020  
Krisberedskapschefen om Sverige: Kan bli en framtida modell.|WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus och krisberedskapschef Michael Ryan.

"Sjuk­sköterskor utan skydd"

img Jonas Vallgårda, http://id.kb.se/organisations/SE5560364613-AR / 29 Apr 2020  
Howard Catton säger att det är många års försyndelser som har lett till att situationen är extra ansträngd just nu. En åldrande befolkning och otillräckligt stora vårdsatsningar har inneburit att läget är mer ansträngt än vad det hade behövt vara.  Han lyfter också ett annat problem som påverkar personalens arbetsmiljö.

Digitala vårdtjänster allt viktigare verktyg för offentliga vårdgivare

Jonas Vallgårda, eHälsomyndigheten / 29 Apr 2020  

Hur ser utvecklingen inom e-hälsa ut i Sverige? En ny rapport från organisationerna bakom Vision e-hälsa 2025 visar att 1177 Vårdguidens e-tjänster är den största kontaktytan mellan sjukvården och landets invånare.

Kommunal skattekollaps – tappar 11 miljarder

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 29 Apr 2020  
De kommunala skatteintäkterna kollapsar när lönesumman i år för första gången sedan 1990-talskrisen krymper, enligt SKR:s nya skatteunderlagsprognos. Kommunernas och regionernas skatteintäkter faller med 11 miljarder i år jämfört med beräkningarna före pandemin.

Världens makthavare – här är deras 7 ledarstilar under corona

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter / 29 Apr 2020  
Coronaviruset ställer höga krav på chefer. Inte minst om de leder ett helt land. Chef reder ut hur världens makthavare har agerat i krisen så här långt. Kanske är coronaviruset den svåraste prövning som världens ledare ställts inför. Utmaningen är densamma, men åtgärderna har varierat. Några har stängt gränser och skolor, andra menat att sådant är ekonomiskt självmord. Och att både medier och experter överdriver. När coronakrisen har ebbat ut kommer vissa av världens ledare att hyllas som hjältar.

Ofrivilligt hemarbete kan få förödande konsekvenser

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 29 Apr 2020  
Det hjälper inte med större skärm, bättre dator eller ergonomisk stol mot tidiga signaler på psykisk ohälsa i Coronas kölvatten. Påtvingat hemarbete kan leda till att människor i ofrivillig ensamhet eller som tidigare varit i en riskzon blir lätt nedstämda och löper risk att börja självmedicinera eller använda substitut för social samvaro.

Äldreomsorgens arbetsvillkor hör hemma i ett annat sekel

img Jonas Vallgårda +1, Dagens Samhälle / 28 Apr 2020  
Coronapandemin har satt bristerna i äldreomsorgen i blixtbelysning. Förhållandena har varit kända länge och många har varnat för konsekvenserna. Det är alltså ingen ny kunskap som behövs, utan ett gediget förändringsarbete.

The race for coronavirus vaccines: a graphical guide

img Jonas Vallgårda, Nature.com / 28 Apr 2020  
More than 90 vaccines are being developed against SARS-CoV-2 by research teams in companies and universities across the world. Researchers are trialling different technologies, some of which haven’t been used in a licensed vaccine before. At least six groups have already begun injecting formulations into volunteers in safety trials; others have started testing in animals. ’s graphical guide explains each vaccine design.

När en medarbetare går bort i covid-19: Håll fast vid checklistorna men ändra dem rent praktiskt

img Jonas Vallgårda, Personal & Ledarskap Nyheter / 27 Apr 2020  
CORONAVIRUS. Det är viktigt att upprätthålla de checklistor man har om medarbetare går bort men ändra dem rent praktiskt. Och när vi väl får ses igen, och vara fysiskt närvarande, kan det vara bra att göra ännu en minnesstund. Det råder Mattias Klawitter som är psykolog och samordnare för krisstöd på Falck Healthcare.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »