Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 17

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Sportiga chefer ser sig själva som atletiska ledare

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet Ledarskap, 2017-04-27  

Allt fler chefer utövar idrott på mycket hög nivå. De idrottsliga ansträngningarna präglar den egna chefsidentiteten och blir ett ideal som i sin tur påverkar företagskulturen. Det visar en avhandling av Janet Johansson vid Stockholm Business School, Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet. Hon har i sin studie intervjuat en grupp mycket vältränade toppchefer i Sverige och tittat på kopplingen mellan sportandet och att utveckla självkänslan i rollen som ledare.

Regeringen går på TCOs linje i ny högskoleutredning

Per Malmquist, TCO Utredarna, 2017-04-28  
Presentationer av utredningsdirektiv får sällan mycket uppmärksamhet – särskilt om de gäller den sorgligt förbisedda högskolesektorn. Och visst, högskolesektorn må vara […]

Sjukvården: Svårare än tidigare att rekrytera personal inför sommaren

Jonas Vallgårda, Sveriges Radio, 2017-04-27  
En majoritet av landstingen och regionerna uppger att bemanningssituationen inför sommaren 2017 är ansträngd. Det är fler än förra sommaren.

Skånska läkare i upprop om vårdkris

Jonas Vallgårda, Kvällsposten, 2017-04-27  
Vem ska behandla patienter när läkare är sjuka och inte orkar mer? Den frågan ställer sig 573 läkare från primärvården i Region Skåne.

Kommunal uppmanar medlemmar: Byt jobb

Jonas Vallgårda, Expressen Nyheter, 2017-04-26  
Kommunals drygt halv miljon medlemmar kommer inom kort att erbjudas ansluta sig till en ny jobbsökartjänst.Syftet är att få fler att säga upp sig och byta arbetsplats.– Det är en signal till arbetsgivaren att man inte kommer att jobba kvar med dåliga villkor fram till pension, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Tiohundra och Norrtälje förändrar vården

Jonas Vallgårda, Voister, 2017-04-25  
I Norrtälje finns ett unikt samarbete mellan landsting och kommun som sparar massor med pengar. Peter Graf, vd Tiohundra medverkar på mässan Vitalis.

Även Region Uppsala vill göra sig oberoende av inhyrd personal

Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Offentlig Sektor, 2017-04-25  
Regionstyrelsen beslutade idag att ställa sig bakom Sveriges kommuners och landstings strategi om Oberoende av inhyrd personal senast den 1 januari 2019.

Fyra pappamånader kan bli EU-lag

Jonas Vallgårda, Arbetet, 2017-04-25  
EU-kommissionen vill göra rätten till betald föräldraledighet obligatorisk. Vardera föräldern ska ha rätt till fyra månaders betald ledighet fram till barnets tolvårsdag. I morgon, onsdag, lägger EU-kommissionen fram ett utkast om kommande lagförslag inför EU-parlamentet – förslag som ska få fler kvinnor i EU-länderna att förvärvsarbeta. I samtliga EU-länder förvärvsarbetar kvinnor mindre än män, till stor del ett resultat av att de tar mer ansvar för barn och för sjuka anhöriga.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »