Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 17, 2021

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Nytt datum för webbinariet om självledarskap!

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 30 Apr 2021  

Vårt webbinarium om för självledarskap för dig som chef eller ledare, som fick ställas in på grund av sjukdom, har nu fått ett nytt datum. 

Nytt datum är den 19 maj, klockan 14.00-15.00.

Anmälan senast 17/5.

Charlotta Hellström ny som chefsspecialist på Vårdförbundet

img 30 Apr 2021

Hej, jag heter Charlotta Hellström och började mitt nya jobb som chefsspecialist i slutet på mars.  

Jag har varit sjuksköterska i 30 år och har en specialistutbildning som barnsjuksköterska. 

En period har jag varit ordförande i Vårdförbundets avdelning Västerbotten och förtroendevald i nationella valberedningen. Som ordförande var jag med och skrev kollektivavtalet för AST ( akademisk specialisttjänstgöring) i regionen.

Erfarenheter som chef har jag bland annat från Cancervården i Umeå och ansvaret för slutenvården med 190 medarbetare och fem biträdande chefer till min hjälp. Som chef fick jag möjlighet att anställa de som sökt en AST på min enhet. Vi utvecklade konceptet under tiden som mina medarbetare hade dessa tjänster och det blev mycket lyckat för både verksamhet och medarbetare. Jag var med och startade utbildning i personcentrerad vård. Detta ledde fram till flertalet intressanta utvecklingsområden som berörde både medarbetare och patienter. Att leda personcentrarat kan vara en utmaning i vårdens hierarkier men det är oerhört mycket roligare och effektivare. För 1 ½ år sedan flyttade jag från Umeå tillbaka till Småland och mina hemtrakter, Västervik.  

Nu ser jag framemot att få jobba med ledarskapsfrågor och att hitta former för att stödja Vårdförbundets chefsmedlemmar. Det ska bli jättekul och intressant att få jobba tillsammans med medlemmar, förtroendevalda och tjänstemän för att hitta en modell där Vårdförbundet blir det självklara valet för cheferna.

Kvinnliga chefer håller skenet uppe under pandemin

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 27 Apr 2021  
Ett förändrat ledarskap i svenska företag har tvingats fram under det senaste året och det finns tydliga skillnader mellan hur kvinnliga och manliga chefer har hanterat pandemin. Det visar en ny undersökning.

Har du använt Chefoskopet?

img Jonas Vallgårda, Chefoskopet / 30 Apr 2021  

Chefoskopet är ett verktyg som vänder sig till ledningsgrupper som vill förstå och utveckla chefers organisatoriska arbetsmiljö. 

Vi på Vårdförbundet skulle vilja komma i kontakt med dig som har använt Chefoskopet. 

Kontakta gärna någon av våra chefspecialister så berättar vi mer: 

Charlotta Hellström: charlotta.m.hellstrom@vardforbundet.se
Annika Cederholm: annika.cederholm@vardforbundet.se

Att leda inifrån själ och hjärta

img Jonas Vallgårda, Motivation.se / 28 Apr 2021  
Vi lever i ett konsumtionssamhälle på ständig jakt efter lyckan. Vi söker den ofta utanför oss själva – nytt jobb, ny partner, nytt hus, ny bil, nya kläder (för vidare läsning se artikeln Vad är din lycka?). Bara vi når det där målet eller får det där extra så blir allt bra. Många är sannolikt väl medvetna om vi söker på fel ställe – ändå fortsätter vi på samma väg.

Forskning: Nära och tjänande ledarskap gynnar alla

img Jonas Vallgårda, Akademikerförbundet SSR Nyheter / 29 Apr 2021  
Som chef ska man inte bara leda, utan även tjäna sina medarbetare. Det nära ledarskapet i ett klimat av tillit och lärande är bäst för alla, enligt Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet. Lotta Dellve har forskat om ledarskapsfrågor i många år och vet vad som krävs för att fler på arbetsplatserna ska kunna arbeta och engageras på ett hållbart sätt.

Tröttnade på svensk sjukvård - nu startar hon sjukhus

img Jonas Vallgårda, Tidningen Näringslivet / 30 Apr 2021  

För 17 år sedan klev hon av för att starta eget. Men när Annika Sundbom Åström hoppade in på IVA under coronakrisen märkte hon att något inte stod rätt till. Nu drar Sveriges mest okända vårdpionjär igång ett helt nytt sjukhus. Annika Sundbom Åström har haft en bakgrund som IVA-sjuksköterska på Sollefteå sjukhus. 2003 lämnade hon för att starta eget och har sedan dess arbetat som ledarutvecklare. Under coronakrisen hoppade hon in kort efter 17 år till IVA, men märkte snabbt att mycket hade förändrats. - Jag upplevde att tilliten hade minskat och att gemenskapen inte var lika stark.

Kundnöjdhet viktigare än strategier

img Jonas Vallgårda, Offentliga Affärer / 23 Apr 2021  
– Företag slösar alldeles för mycket energi på strategier som inte leder någonstans eller skapar värde för bolaget. Dessutom kan många projekt skapa mer förvirring än tydlighet. Företag måste sluta älta och planera i evighet. Det menar Sophie Hedestad, Kommunikationschef på Netigate, som tycker att företagen måste förenkla och våga testa sig fram för att ”få ut saker genom dörren”. Hon anser att ledningsgrupper endast ska fokusera på två saker: medarbetarnöjdhet och kundnöjdhet.

Regionerna om sommaren: Vårdpersonalen ska få sin semester

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter / 24 Apr 2021  

I sommar ska landets regioner hantera massvaccination och covidvård, samtidigt som sliten vårdpersonal ska få ledigt. I vissa regioner har semester redan beviljats – i andra är osäkerheten stor och personalläget extremt ansträngt. Men den stora merparten av regionerna planerar att erbjuda fyra veckors sammanhängande semester till personalen, visar en SVT-enkät till alla landets regioner. Under våren har antalet inläggningar på iva (intensivvårdsavdelning) varit på de högsta nivåerna sedan den första vågen våren 2020.

Transformation in the Public Interest

img Jonas Vallgårda, BCG Public Sector / 28 Apr 2021  

Transformation is a critically important topic in the public sector—and its relevance hit home during the past year. As COVID-19 put extreme stress on governments, many of them responded speedily and at scale. They experimented and innovated. They streamlined bureaucratic processes and introduced new and previously unimaginable ways of working.

These transformative moves were necessary in the teeth of a crisis. But transformation can and often should be a choice...

Förslag kan klassa fler covid-19-fall som arbetsskada

img Dagens Arena / 27 Apr 2021  
Hittills har en handfull ärenden godkänts som arbetsskada på grund av coronasmitta. Nu har Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) tagit fram ett förslag till regeringen om hur försäkringen kan utvidgas för att gälla fler. Inlägget Förslag kan klassa fler covid-19-fall som arbetsskada dök först upp på Dagens Arena.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »