Chefer och Ledare

Omvärlden vecka 17 - 2018

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Sjukvården, vårdköer och bristen på sjuksköterskor

Jonas Vallgårda, 2018-04-27  

Studio 1: Om sjukvården, vårdköer och bristen på sjuksköterskor.

De flesta tjänstemän vill gå vid 65

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet, 2018-04-27  
Många av tjänstemännen som deltagit i undersökningen är oroliga för hur det ska bli med ekonomin efter pensioneringen. En fjärdedel av de tillfrågade tror inte att pensionen kommer att räcka till och störst är oron bland kvinnorna. De allra flesta - 85 procent - har dock möjlighet att jobba kvar längre och på så sätt få en högre pension. Ändå är det bara fyra av tio som har den möjligheten som också är beredda att ta den. Det gäller även dem som kommer att få det knapert som pensionärer.

Ohälsa bland chefer ökar kraftigt

Jonas Vallgårda, SACO, 2018-04-26  
Sju av tio chefer anser att arbetet är så pass psykiskt påfrestande att de har svårt att koppla bort tankarna från jobbet på fritiden. Det visar en ny rapport gjort av Saco. Mer än 60 procent av de tillfrågade cheferna har arbetat trots sjukdom för att ingen annan kan göra jobbet.

Ut med detaljstyrningen - in med tilliten

Jonas Vallgårda, Vårdfokus Nyheter, 2018-04-25  
Ledningsgrupper och politiker får kritik för detaljstyrning när tillitsdelegationen sammanfattar vad de kommit fram till. Att medarbetarna ges inflytande över utvecklingsarbeten är en förutsättning för att lyckas.

Rättvik är årets bästa ehälsokommun

Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Dalarna, 2018-04-25  
Årets bästa ehälsokommun är Rättviks kommun. Kommunen har lyckats göra stor skillnad för människor med funktionsnedsättning när det gäller digital delaktighet, står det bland annat i motiveringen.

Primärvårdens uppdrag borde definieras

Jonas Vallgårda, Riksdagen Aktuellt, 2018-04-24  

Regeringen borde ta initiativ till att ta fram en samlad definition av primärvårdens uppdrag och funktion. Det tycker socialutskottet som föreslår att riksdagen riktar en uppmaning, ett så kallat tillkännagivande, till regeringen om det.

TCO presenterar förslag för mer jämställda föräldrar i ny rapport

Jonas Vallgårda, TCO Pressmeddelanden, 2018-04-24  
Trots att föräldraförsäkringen ger kvinnor och män samma rätt till betald föräldraledighet är uttaget långt ifrån jämställt. Idag presenterar TCO förslag för ökad jämställdhet i föräldraförsäkringen i en ny rapport.

Boscanin: Öronmärkta lönesatsningar behövs i välfärden

Jonas Vallgårda, Göteborgs-Posten, 2018-04-24  
Lönen är en bidragande orsak till att det råder akut brist på både poliser, sjuksköterskor och socialsekreterare. Då detta är yrken inom offentlig sektor innebär det att politiker har ett särskilt ansvar när det kommer till löneutvecklingen.

Utbildningsgapet - vi behöver fler yrkesutbildade inom vård och omsorg

Jonas Vallgårda, Kommunal Nyheter, 2018-04-24  
Rapporten "Utbildningsgapet" är en kartläggning av situationen för flera av Kommunals största yrkesgrupper såsom undersköterska, vårdbiträde, skötare och vårdare samt flera mindre yrkesgrupper inom sjukvården, till exempel ambulanssjukvårdare, barnsköterska och steriltekniker.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »