Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 16, 2021

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Sista chansen! Självledarskap för dig som är chef och ledare med Eva Svärd.

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 23 Apr 2021  

 Sista chansen att boka de återstående platserna till webbinariet på onsdag den 28 april. Följ artikel länken...

Ny rapport: Att arbeta under en pandemi

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 23 Apr 2021  

I höstas skickade Vårdförbundet ut en enkät med frågor om att arbeta under en pandemi till en stor grupp medlemmar. Du kanske var en av de chef eller ledarmedlemmar som valde att delta?

Frågorna handlade beredskap, bemanning, kompetens, arbetsförhållanden och arbetsmiljö. 

Nu kan du läsa vår rapport som sammanfattar de övergripande resultatet: Att arbeta under en pandemi - Vårdförbundets medlemsundersökning.

Chefernas topplista över de 10 viktigaste framtidskompetenserna

img Jonas Vallgårda, Kvalitetsmagasinet / 22 Apr 2021  

I en ny rapport kartläggs vad som krävs av företag och organisationer för att attrahera svenska chefer och ledare 2021. Men män och kvinnor har inte samma syn på vad som är viktiga framtidskompetenser.

Professorn: "Dålig självbild driver arbetsnarkomanen"

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter / 22 Apr 2021  
Känslan av inte duga driver arbetsnarkomanen, snarare än lust inför arbetsuppgifterna. Det menar professor Gunnar Aronsson, som varnar för att pandemin får arbetsnarkomanerna att jobba ännu mer. Det är i som Gunnar Aronsson lyfter fram vad arbetsnarkomani egentligen innebär. Att vara arbetsnarkoman handlar inte om att jobba mycket i största allmänhet, med arbetsglädje och lust som drivkrafter. Utan om uppfattningen att människovärdet är kopplat till förmågan att arbeta flitigt och hårt.

3 tips för att motverka hjärntrötthet

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 22 Apr 2021  
I den senaste studien som Microsoft gjort har man undersökt hjärnaktivitet och forskarnas slutsats är att möten utan paus skapar en stor stress i hjärnan. Men forskningen visar dock också tydliga resultat av enkla lösningar – korta pauser under arbetsdagen.

Dramatisk ökning av anmälda arbetssjukdomar 2020

img Jonas Vallgårda, Arbetsmiljöverket / 22 Apr 2021  

De anmälda arbetssjukdomarna ökade dramatiskt, med 86 procent, under pandemiåret 2020 jämfört med 2019. Det är framför allt kvinnor inom vård och omsorg som har anmält att de blivit smittade och sjuka i covid-19. Det visar preliminär statistik från Arbetsmiljöverket. Under 2020 gjordes 19 800 anmälningar till Försäkringskassan om arbetssjukdomar. Kvinnornas anmälda arbetssjukdomar gick upp med 119 procent jämfört med året innan, medan männens ökade med 28 procent, visar Arbetsmiljöverkets preliminära sammanställning.

Normer styr hur länge kvinnor och män är föräldralediga – politiken behöver signalera att jämställt föräldraskap är målet

img Jonas Vallgårda, TCO Bloggar / 21 Apr 2021  
Utvecklingen mot en mer jämställd fördelning av föräldraledigheten går för långsamt och takten har avtagit det senaste året. Det visar TCO:s nya jämställdhetsindex. Nyare forskning visar att normer på arbetsplatserna styr hur länge kvinnor och män är föräldralediga. För att skynda på utvecklingen mot ökad ekonomisk jämställdhet behöver reglerna kring föräldraförsäkringen reformeras så att de tydligt signalerar att målet är jämställt föräldraskap – det är dags för tredelning av föräldrapenningdagarna och även dagar med ersättning på grundnivå ska vara reserverade.

Välkommen till Vitalis 2021 - hybridkonferens och digital utställning

img Jonas Vallgårda, InvitePeople / 19 Apr 2021  

Vitalis är Nordens ledande konferens och mässa kring eHälsa och framtidens vård och omsorg. Här möts representanter ifrån kommun, regioner, privata vårdgivare, myndigheter, akademi och industri för kompetensutveckling, erfarenhetsutbyte och inspiration. 

Den 18-20 maj 2021 kan du med konferenskort lyssna på live-paneldiskussioner, keynote-presentationer och inspelade föreläsningar, som tar upp aktuella frågor inom digitalisering i vård och omsorg.

Du kommer även att kunna delta i vår digitala utställning med de senaste lösningarna inom eHälsa, och delta i diskussioner med leverantörer. Utställarlistan publiceras inom kort med en länk till kostnadsfri registrering (inget konferenskort krävs för att besöka utställningen).

Vårdförbundet är en av Vitalis samarbetsorganisationer.

Coronapersonalens semester beror på dig

img Jonas Vallgårda, Aftonbladet Ledare / 18 Apr 2021  
Flera svenska sjukhus larmar. På Sahlgrenska i Göteborg ökar trycket på coronavården och på intensivvården i Uppsala måste sjukhussängar trängas ihop för att få plats. Samtidigt pågår vaccinationerna och många ser fram emot att livet ska bli som vanligt inom kort. Men livet är inte alls som vanligt för den vårdpersonal som sliter på landets corona- och intensivvårdsavdelningar. Och ännu vet ingen när pandemin är över.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »