Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 15/16, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

En mer tillgänglig primärvård

img Jonas Vallgårda, Regeringskansliet / 16 Apr 2020  

Regeringen, Centern och Liberalerna har tagit fram en inriktning för en långsiktig primärvårdsreform. Målet är att förbättra tillgängligheten, öka kontinuiteten och göra patienten mer delaktig. Att stärka förutsättningarna att få en fast läkare är en bärande del i reformarbetet. För närvarande behöver hälso- och sjukvården kunna fokusera på att hantera spridningen av covid-19. Samtidigt kommer det också efter virusutbrottet att vara viktigt att stärka primärvården. Inte minst för att långsiktigt säkra en bra och trygg vård för äldre med kroniska och komplexa vårdbehov, men också för att kunna stärka hälso- och sjukvårdens förebyggande arbete.

Åtta tips till skyddsombud i dramatiska corona-tider

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet / 16 Apr 2020  
Skyddsutrustning är en central fråga för många skyddsombud just nu. På många arbetsplatser finns nu en risk att smittas av corona-viruset. I denna extrema situation blir skyddsombudens roll väldigt viktig. Här är experten Maria Steinbergs råd till alla osäkra skyddsombud. Maria Steinberg är docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet. Här är hennes råd till skyddsombud apropå situationen som uppkommit genom spridningen av corona-viruset. 1. Om de anställda kan utsättas för smitta, antingen genom kundmöten, patientkontakter eller omvårdnad, se till

IVO gör tillsyn på äldreboenden i hela landet

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot / 16 Apr 2020  
Efter larmen om coronasmitta kommer Inspektionen för vård och omsorg IVO, nu genomföra tillsyn på äldreboenden i hela landet.

Chefer måste bli bättre på att leda i polariserade tider

img Jonas Vallgårda, Personal & Ledarskap Nyheter / 15 Apr 2020  
DEBATT. När polariseringen i samhället flyttar in på arbetsplatserna kan naturliga och utvecklande generationskrockar förvandlas till värdegrundskonflikter. Det skriver Mirjam Johansson Grant, som råder ledare att ta in ungas kunskap utan att backa från sina värderingar.

Trump halts US funding of WHO over failure to contain coronavirus

img Jonas Vallgårda, DOTmed Worldwide Edition / 15 Apr 2020  
President Trump is halting funding to WHO over what he sees as its failure to effectively combat the ongoing coronavirus pandemic. President Donald J. Trump announced a decision Tuesday to halt American funding to the World Health Organization, blaming the global entity for what he perceives as its failure to respond early to the coronavirus pandemic.

Fack vill ha utökat coronaskydd

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter / 15 Apr 2020  
Det ekonomiska skyddet för anställda som riskerar att smittas av det nya coronaviruset på jobbet behöver stärkas. Det anser flera fackförbund som skickat en förhandlingsframställan med kravet till Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Kvinnliga chefer mest utsatta för sexuella trakasserier

img Jonas Vallgårda, Personal & Ledarskap Nyheter / 15 Apr 2020  
FORSKNING. Kvinnliga chefer utsätts i högre grad för sexuella trakasserier än kvinnliga anställda. Risken är störst för mellanchefer och kvinnor som basar över män. Det visar en studie från Stockholms universitet.

Krisstöd under coronapandemin

img Jonas Vallgårda, Suntarbetsliv Senaste Artiklar / 15 Apr 2020  
Det är normalt att reagera på stress, och olika människor behöver olika saker för att hantera det. Det är två av budskapen i en ny publikation om krisstöd under coronakrisen. ”Krissstöd vid arbete under extrem stress”. Så heter ett häfte som riktar sig till medarbetare och chefer inom vård och omsorg, och som innehåller tips och råd för att ta sig igenom coronapandemin.

Yamaha stöttar vården med hojlån

Jonas Vallgårda, Allt om MC / 14 Apr 2020  
Yamaha har tillsammans med den ideella organisationen WeFightCovid inlett ett samarbete där mc-tillverkaren bistår med 30 motorcyklar till personer som jobbar inom den svenska vården men som inte bör åka kollektivt.

Chefen: Så gör vi för att få distansarbetet att fungera

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet / 14 Apr 2020  

Distansarbete och uteblivna intäkter. Den dubbla utmaningen brottas många chefer med nu. Så här tacklar Lena Ahlström, vd för Ledarstudion, situationen på sin arbetsplats. Det skedde nästan över en natt. Alla bokningar flyttades fram. På Ledarstudion tränar man enskilda och grupper i ledarskap, med metoder och inspiration från teatervärlden. Men med coronasmittans utbrott tvärdog allt intresse för ledarskapsträning i grupp.

Förstå förändringskurvan i Coronatider

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 15 Apr 2020  
För att kunna leda sin organisation och medarbetare framgångsrikt i denna omvärld full av kris- och förändring, är det viktigt att man som ledare har förståelse för sina medarbetares och målgruppers reaktioner då de utsätts för en dramatisk förändring. Därför är det viktigt att känna till förändringskurvan.

Italy's doctors look for help from sleek new robots

img Jonas Vallgårda, Techxplore / 14 Apr 2020  

The shiny new robots gently check the pulses of highly infectious patients on life support in the Italian epicentre of COVID-19. The doctors and nurses love them because they also help save their own lives. Italians have seen the world around them turn unrecognisable from the various lockdowns and social distancing measures used to fight the new coronavirus outbreak. But little appears to have pained them as much as seeing dozens of doctors and nurses die while trying to save the tens of thousands of patients who have suddenly ended up in hospitals across Italy's pandemic-hit north.

Fler ska omfattas av utökade coronatester

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot / 12 Apr 2020  
Antalet personer som ska inkluderas i den studie som inleds på tisdag, där tusentals vårdanställda och patienter systematiskt ska testas för coronaviruset, ska nu utökas. Förutom de 18 000 sjukvårdsanställda och patienter som från början ingick i studien vill man nu testa lika många anställda på äldreboenden och inom hemtjänsten.

Tips på vad man som ledare ska göra i kristiden

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 09 Apr 2020  
I osäkra tider är det ledare som ansvarar för att tänka strategiskt, se till att alla handlingsplaner implementeras samtidigt som information behöver förmedlas och medarbetarna behöver känna en så stor trygghet som möjligt. Därför är ett bra ledarskap i kris något av det viktigaste ni kan ha. Clara Löfvenhamn grundare av Bossbloggen delar här med sig av sina bästa råd över vad du ska göra och vad du ska undvika som ledare i kristider.

Chefer ska få bättre koll på sjukskrivningar bland vårdanställda

Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Västmanland / 05 Apr 2020  
Systemet för registrering av sjukfrånvaron bland dem som jobbar i vården går för långsamt, enligt Region Västmanland.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »