Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 14, 2021

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Webbinarium för chefer och ledare ”Självledarskap” med Eva Svärd den 28 april.

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 09 Apr 2021  

För att kunna leda andra behöver vi kunna leda – och förstå – oss själva. Lyssna till Eva Svärd, föreläsare och coach när hon ger konkreta metoder och verktyg för att leda sig själv, att se sig själv, sina egna behov och stå upp för dem. Eva kommer även ge redskap för att hantera stress och oro - att släppa arbetet när vi inte är på arbetet, se förändringsmöjligheter i vår egen situation. 

Zoom-fria dagar ska få anställda att härda ut under pandemin

img Jonas Vallgårda, Computer Sweden / 09 Apr 2021  

Det är många anställda runt om i världen som jobbar hemifrån under den pågående pandemin, men att behöva delta på dagliga videokonferenser tär på den psykiska hälsan. I syfte att hjälpa personalen att härda ut tills pandemin är över har den amerikanska investmentbanken Citigroup bestämt sig för att fredagar i fortsättningen ska vara Zoom-fria dagar, rapporterar brittiska BBC. Citigroup har dessutom bestämt att alla anställda ska få ledigt den 28 maj, en dag som man har valt att kalla för "Reset Day". Det är emellertid tveksamt om Zoom-fria fredagar och en ledig dag i maj räcker för att förbättra personalens psykiska hälsa.

Ge slumpen en chans i jobbet

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet / 08 Apr 2021  

Ger ni utrymme för den lyckliga slumpen i jobbet? Den kan leda till nya idéer, produkter och lösningar. Över hälften av alla experter träffar på lyckliga slumpar, visar en studie från finska Arbetshälsoinstitutet. Upplevelserna är vanligare bland kvinnor än bland män.

Cissi Elwin: "Sluta tjafsa, börja mäta!"

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter / 07 Apr 2021  
Det råder en skriande brist på mångfald i chefsleden, visar Chefs senaste undersökning. Det är både korkat och olönsamt, skriver Cissi Elwin. Genom åren har vi på Chef envetet drivit mångfaldsfrågor. När det gäller att arbeta för att öka andelen chefer som är kvinnor har de flesta hållit med. Självklart ska kvinnor ha samma möjligheter som män. Det är vägen dit man tjafsat om. Länge låg kvoteringsfrågan som en våt filt över debatten. Men målet har inte varit kontroversiellt på ett bra tag, även om det fortfarande är frustrerande långt kvar tills vi når

Lika många negativa som positiva till distansarbete

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 06 Apr 2021  
Enligt en ny Sifo-undersökning tycker 34 procent av svenskarna att distansarbete påverkar deras arbete positivt, medan 33 procent tycker att det har en negativ inverka på deras arbete. Bakom undersökningen står organisationen HejEngagemang och HR-specialisterna Johan Book, Niklas Delmar och Emma Egnell.

Vi måste bli bättre på att ta hand om chefen

img Jonas Vallgårda, Expressen Ledare / 05 Apr 2021  

Den svenska chefskulturen är en konkurrensfördel. Risken är att den dräneras av skattesystemet. För några månader sedan ringde en klok kvinna om ett eller annat – jag har glömt vad. Det som brände sig fast var hennes bakgrund. Hon var civilingenjör, hon hade arbetat i ett par av de stora internationella svenska företagen, de senaste åren i ett par chefsbefattningar – men sedan hade hon blivit konsult. Med mer lön och mer tid försörjde hon sig på att vara mentor åt ett antal yngre chefer här och var...

Vem kan lösa engagemangskrisen?

img Jonas Vallgårda, SACO Chefstidningen / 01 Apr 2021  

Försvinnande få engagerar sig i sitt jobb. Vad beror det egentligen på och vad kan chefen göra åt saken?

Att få glass innan maten – eller hur spelas det kommunikativa spelet på din arbetsplats?

img Jonas Vallgårda, Motivation.se / 01 Apr 2021  
Det pågår ett kommunikativt spel i alla mellanmänskliga relationer. Frågan är hur mycket av spelet som är inlärt beteende sen barnsben och tolkningar. Vad gagnar gruppen på riktigt idag? Forskningen visar att psykologisk trygghet är det allra viktigaste för att få en grupp att fungera optimalt. Här bjuder Anders Lundin på de där smarta frågorna som får er på rätt spår!
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »