Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 13

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Klart i dag: Så blir industrins löneavtal

img Jonas Vallgårda, Lag & Avtal, 2017-03-31  

Löneavtalet inom industrin är klart. Avtalet ger löneökningar på 6,5 procent under tre år. Med start klockan tolv i dag håller industrins parter presskonferens på Teknikföretagen i Stockholm. Först ut är industrifacken: - Det nya märket är 6,5 procent på tre år, säger Martin Linder, ordförande för Unionen, när han inleder presskonferensen. Löneökningarna blir under perioden 6 procent, i princip 2 procent per år. Parterna har också kommit överens om avsättningar till flexpension och delpension.

Så leder du medarbetare som jobbar på distans

Jonas Vallgårda, Prevent, 2017-03-31  

Att leda en organisation som är geografiskt spridd, så kallat virtuellt ledarskap, ställer stora krav på chefer. - Som chef behöver du ha en tydlig strategi för ditt arbete. Du måste kunna använda tekniken som finns för att kommunicera, du behöver kunna peka med hela handen och du behöver en tydlig arbetsfördelning och rutiner. Det är väldigt viktigt, för det finns ett starkt samband mellan bra struktur och hur nöjda medarbetarna är, säger hon.

Bra chef viktigt för unga anställda

img Jonas Vallgårda, Kollega, 2017-03-31  

En arbetsplats som vill attrahera personer mellan 18 och 30 år bör se till att cheferna är bra. Det visar en undersökning som kundserviceföretaget Transcom låtit göra. Nära sex av tio svarar att en bra chef är viktigast vid valet av arbetsplats ... Däremot tror jag att olika åldersgrupper - beroende på var i karriären de befinner sig - delvis värdesätter olika egenskaper, säger Annica Strahner, kommunikationsansvarig på Transcom Nordeuropa.

Förslag på legitimation för undersköterskor

Jonas Vallgårda, Regeringen Jämställdhet, 2017-03-31  
Fredag den 31 mars överlämnades utredningen med förslag på nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer till äldreminister Åsa Regnér. Ett av förslagen är legitimation för undersköterskor. Undersköterskor spelar en mycket viktig roll i äldreomsorgen och regeringen ser det som helt avgörande att undersköterskeyrkets status stärks.

Viktigt med en trovärdig källa om vård och hälsa

Jonas Vallgårda, MyNewsdesk, 2017-03-30  

Det som allmänheten värderar högst med 1177 - Vårdguidens webbplats är trovärdigheten, visar en undersökning baserad på svar från drygt 8 000 besökare.

Jättebonusen ska locka sjuksköterskor till Norge

Jonas Vallgårda, Expressen, 2017-03-30  
100 000 kronor - som en jättebonus. Det lockar Norge svenska sjuksköterskor med - om de förbinder sig att jobba i två år.

Industrilönerna är inte längre normen

Jonas Vallgårda, DN Ekonomi Senaste Nytt, 2017-03-30  
Senast på fredag ska industrin spika hela arbetsmarknadens löneutrymme. Men en fjärdedel av landets löntagare får sina löner satta lokalt, utan hänsyn till det. Friheten gynnar attraktiva tjänstemannagrupper som lärare och socionomer.

Lindsö och Bodströms chefsbeteende är högst onormalt

Jonas Vallgårda, Chefshuset Blogg, 2017-03-29  

Det är inte alls ovanligt att chefer skyller ifrån sig vid motgångar eller feltramp. Mer sällsynt är det emellertid att en chef pekar finger innan misslyckandet är ett faktum. Detta besynnerliga var just vad USAs utrikesminister Rex Tillerson gjorde förra veckan: "I didn't want this job. I didn't seek this job. My wife told me I'm supposed to do this."

Folkhälsoministern kallar till möte om BB-krisen

Jonas Vallgårda, ETC, 2017-03-28  
Det ser ut att bli en tuff sommar för förlossningsvården. Ovanligt många vårdplatser är stängda, och oron för vad det pressade läget innebär är stor både bland gravida och bland vårdpersonal.

SU:s akut töms - en gång om dagen

Jonas Vallgårda, Göteborgs-Posten, 2017-03-27  
Klockan 8.30 varje morgon ska akuten på Sahlgrenska vara tömd på patienter. De som ska läggas in ska ha flyttats till avdelningar - oavsett om där finns plats eller inte.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »