Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 13, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

 

img

Nya riktlinjer för prioritering inom vården

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot / 27 Mar 2020  
Med anledning av den svåra situationen inom vården på grund av coronaviruset har nya etiska riktlinjer tagits fram för att ge en etisk och legal grund för prioriteringar bland patienter.

”Vi har handlat gummistövlar och visir för att kunna bedriva en säker och trygg vård”

img Jonas Vallgårda, Sjuksköterskebloggen / 27 Mar 2020  

Liselotte Svensson är enhetschef för hemtjänsten i Hästveda. Hon berättar om utmaningen i att kunna upprätthålla en god och säker vård i en situation när det råder stor brist på skyddsmaterial. 

Tips: när din chefsroll sätts på prov

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 27 Mar 2020  

Ingenting är som vanligt och det är stora prövningar för alla inom hälso-och sjukvården, inte minst för dig som är chef. Vi har samlat ihop några tips och Vårdförbundets chefsspecialister finns för dig om du behöver stöd i dessa ovissa tider.


Pensionerade sjuksköterskan Lars-Göran jobbar under coronautbrottet

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter / 26 Mar 2020  

Sjuksköterskan Lars-Göran Skarph i Halland hade inga planer på att börja jobba igen när han tog pension för snart ett år sedan. Nu är han en av de pensionärer som tillfälligt tagit anställning under tiden som coronautbrottet sätter hårt tryck på svensk sjukvård. – Jag gick i pension för snart ett år sedan, en kollega ringde upp och frågade om jag kunde jobba.

Bekräftat: Coronasmittade på äldreboende

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot / 26 Mar 2020  
Enligt Region Stockholm har fler personer i stadsdelarna Spånga och Kista västra Stockholm behövt sjukhusvård för covid-19-smitta jämfört med andra delar av Stockholms län. Nu bekräftar Marita Johansson som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i området att man också har smittade på ett av sina äldreboende.

Så kan chefen leda i kris

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet / 26 Mar 2020  

Informera – även om du inte vet något. Begränsa nyhetsintag och träna själv. Det är organisationsutvecklaren Christina Stiellis råd till alla chefer som nu leder arbetsplatser där oron bland de anställda är stor.

Rektorn Anna Almlöf: "Min största oro är att föräldrarna inte ska orka hålla ut"

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter / 26 Mar 2020  
De yrkesgrupper som inte kan jobba på distans bär just nu ett tungt lass, till exempel vårdpersonal och pedagoger. Hur lyckas man leda och motivera i en sådan komplex situation? Anna Almlöf är rektor på Solberga förskolor i Lanna. Lärare och pedagoger är just nu en av de yrkesgrupper som fortfarande jobbar. Hur är det hos er? "Förra veckan hade vi 50 procents frånvaro bland pedagogerna, eftersom riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten att man ska vara hemma vid minsta tecken på förkylning såklart även påverkar närvaron bland medarbetarna.

Vårdförbundet går in i krisavtal

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 26 Mar 2020  
Vårdförbundet har kommit överens med arbetsgivarna om att medlemmarna ska omfattas av det så kallade krislägesavtalet. Det innebär bland annat att sjuksköterskor kan flyttas till andra sjukhus och regioner.

Rapporteringskrav får chefer att ge upp

img Jonas Vallgårda, SACO Chefstidningen / 26 Mar 2020  

Bristen på administrativt stöd får chefer att sluta. Det visar en ny studie där chefer själva berättar. 

7 tips för ledare kring Corona

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 25 Mar 2020  
Det är alltid enkelt för en ledare att föra ut positiva nyheter. Men även vid dessa tillfällen vet vi att alla inte kommer att följa de instruktioner vi kommunicerar. Så hur ska man göra för att då föra ut budskap till medarbetarna som de inte vill höra? I min blogg börjar med 7 tips för vad ledarna bör tänka på i sin kommunikation till medarbetarna.

Nya beräkningar av hur många vårdplatser som behövs på grund av covid-19 - Folkhälsomyndigheten

img Jonas Vallgårda, Folkhalsomyndigheten / 25 Mar 2020  

En arbetsgrupp med infektionsläkare, epidemiologer och analytiker vid Folkhälsomyndigheten har tagit fram underlag för regionerna som visar hur en samhällsspridning av covid-19 skulle påverka behovet av vårdplatser. - Vårt fokus har varit att ge regionerna bästa skattning på det maximala vårdbehovet inom både slutenvården och IVA dag för dag under ett utbrott, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Folkhälsomyndigheten har utgått från den kunskap som i dag finns om hur covid-19 sprids i en befolkning och hur sjukligheten hos de smittade ser ut. Tillgängliga data i skattningarna kommer i stor utsträckning från Wuhan i Kina men också från Italien.

Ny infektionsavdelning på Sus skapades på rekordtid

img Jonas Vallgårda, Sydsvenska Dagbladet / 25 Mar 2020  

Samma pandemi som sätter stopp för andra tävlingar drev laget med Nina Sackman och Åsa Myrefelt att notera en ny rekordtid. Det tog dem bara 48 timmar att förvandla idén om en ny infektionsavdelning till vårdfärdig verklighet. Så ökar Sus sin beredskap när covid-19 tar fart. Sjuksköterskorna Nina Sackmann (t.v) och Åsa Myrefelt är enhetschefer på Sus i Lund.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »