Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 12

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

7 ovanor du bör undvika som chef

img Jonas Vallgårda, Kollega, 2017-03-24  

Chefsrollen innebär automatiskt ett mått av kontroll men det betyder inte att chefen ska vara ett kontrollfreak. En chef som petar i allt, detaljstyr och avkräver rapporter i tid och otid kan bli riktigt påfrestande för medarbetarna ...

Vårdcentral hotas av vite på 100000

Jonas Vallgårda, Svenska Dagbladet, 2017-03-24  
En vårdcentral i Karlstad hotas av vite på 100000 kronor om inte arbetsmiljön förbättras. Flera läkare och sköterskor har valt att avsluta sina anställningar de senaste åren med hänvisning till arbetsmiljösituationen, skriver Värmlands Folkblad.

Välmeriterad sjuksköterska får årets Silviastipendium

Jonas Vallgårda, Svenskt demenscentrum, 2017-03-23  

För första gången har Silviahemmets Forsknings- och Utbildningsstipendium tilldelats en sjuksköterska.

Regionen gör stor lönesatsning på sjuksköterskor

Per Malmquist, MyNewsdesk, 2017-03-23  

Region Örebro län gör en lönesatsning på sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker.

Enklare att följa upp hur läkemedel används

Jonas Vallgårda, Regeringen Socialdepartementet, 2017-03-23  
En lagändring ska underlätta uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring av läkemedelsanvändningen inom hälso- och sjukvårdsområdet. Detta ska nu kunna ske genom Socialstyrelsens läkemedelsregister. Förslagen ges i den proposition regeringen under torsdagen beslutade att lämna till riksdagen.

"Vårdpersonal förlorar på sänkt brytpunkt"

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle, 2017-03-22  

Kvinnodominerade akademikeryrken är felvärderade. Att då sänka brytpunkten för statlig inkomstskatt som regeringen vill gör att våra professioner får mindre i plånboken vid nödvändiga löneökningar. Det är helt fel att lägga detta på yrkesgrupper som det är alarmerande brist på, ordförande Vårdförbundet.

Karlshamns kommun betalar full lön för specialistutbildning

Jonas Vallgårda, MyNewsdesk, 2017-03-21  

Det behövs fler specialistsjuksköterskor över hela landet, så även i Karlshamns kommun. För att locka sjuksköterskor att specialutbilda sig erbjuder nu arbetsgivaren full lön under studietiden.

På 90-talet var läraryrket ett friskyrke

Per Malmquist, Skolvärlden, 2017-03-20  
Anna Nyberg forskar på psykisk ohälsa i kontaktyrken. En viktig faktor är balansen mellan vad du ger och vad får tillbaka, säger hon. -Typisk för lärare och sjuksköterskor är att man har höga krav på sig men lägre grad av belöning.

Ministern spår mer vård i hemmen

Per Malmquist, Göteborgs-Posten, 2017-03-20  
Brist på specialistsjuksköterskor och allmänläkare är grundproblemen för dagens sjukvård. Det säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström och spår samtidigt en framtid där allt mer vård sker i hemmen.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »