Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 12, 2021

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Pandemin tvingar fram ett nytt förhållningssätt

img Jonas Vallgårda, Motivation.se / 25 Mar 2021  
Tack vare pandemin har många människor tvingats till att arbeta hemifrån. En träning i självledarskap, ansvarstagande och utveckling av att skapa tillit. De som är formella chefer prövas i rollen som chef och ledare. Pandemin tvingar fram ett nytt ledarskap. En hjälp till något som varit nödvändigt länge. Kriser behövs för utveckling. Leg psykolog tillika författaren Marika Ronty hoppas att vi kommer se många positiva vinster i arbetslivet där både livskvalitén och arbetskvalitén ökar.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar AstraZenecas vaccin för äldre

img Jonas Vallgårda, Läkemedelsverket / 25 Mar 2021  

Folkhälsomyndigheten har efter dialog med Läkemedelsverket beslutat att återuppta vaccinationen med AstraZenecas vaccin mot covid-19 för personer som fyller 65 år i år och äldre. Utredningen av de sällsynta misstänkta biverkningar som rapporterats in fortsätter, och nyttan med vaccinet bedöms fortsatt vara betydligt större än risken för att drabbas av biverkningar.

Därför smittar ohövlighet på arbetsplatsen

img Jonas Vallgårda, Du & Jobbet / 25 Mar 2021  

Den som ser någon vara otrevlig mot en kollega kan ta efter beteendet . Tycker du att kollegorna är ohövliga? Då är det stor risk att du själv också är det. För den som bevittnar otrevligt beteende följer lätt själv i samma spår, visar en ny avhandling från Lunds universitet. Tidigare studier har visat att de som utsätts för ohövligt beteende på jobbet påverkas mycket negativt. – Det kan ha effekt på psykisk och fysisk hälsa. De utsatta har också en högre tendens att söka sig till andra arbetsplatser, säger Kristoffer Holm , forskare

9 rekryterings- och jobbtrender under 2021

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 24 Mar 2021  
I sin årliga trendspaning inom fördomsfri rekrytering och jobbsökande lyfter TNG fram nio rekryterings- och jobbtrender som kommer påverka hur svenska företag rekryterar 2021 och framåt. Några av trenderna är superjobs, lookism, hybrid-arbete, klassdiskriminering, datadriven rekrytering och inkluderande ledarskap.

Därför blir vi mindre effektiva av multitasking

Jonas Vallgårda, Prevent / 24 Mar 2021  

Äntligen kan vi jobba ostört i hemmets lugna vrå – eller? Enligt psykolog Alexander Rozental kan det vara svårare att koncentrera sig hemma. Hushållssysslor och digitala kommunikationskanaler kan bidra till att vi multitaskar mer än på arbetsplatsen, och effektiviteten blir lidande.

Trafiklärare och sjuksköterskor oftare drabbade av svår covid-19

img Jonas Vallgårda, Arbetsvärlden Nyheter / 24 Mar 2021  
Arbetsmiljö Trafiklärare och sjuksköterskor är två yrkesgrupper som oftare än andra riskerar att drabbas av svår covid-19. Att arbeta nära andra människor och ofta utsättas för andras sjukdomar eller infektioner är två riskfaktorer. 24 mar 2021 Risken för svår covid ökar för de som i sitt yrke arbetar nära andra människor samt oftare är utsatta för sjukdomar och infektioner på jobbet. Till dessa yrkesgrupper hör trafiklärare och sjuksköterskor. I en undersökning gjord av Camm, Centrum för arbets- och miljömedicin har riskerna i olika yrken analyserats

Rekryteringstrend: Ut med magen, in med tester

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 24 Mar 2021  
Magkänslan är på tillbakagång vid rekryteringar. Strukturerade intervjuer och tester av olika slag har däremot en uppåtgående trend. Det visar en ny Novusundersökning från Ledarna.

Se till att vi får rätt till fortbildning, regeringen!

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 24 Mar 2021  
Regeringen har länge sagt nej till att reglera legitimerad hälso- och sjukvårdspersonals rätt till fortbildning, trots att bristande fortbildning både är kostsamt för samhället och patienten, skriver ordförandena för Sveriges läkarförbund, Vårdförbundet, Sveriges tandläkarförbund, Svenska barnmorskeförbundet, Sveriges farmaceuter och Svensk sju

Göra mindre men rätt kan förbättra vården

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk / 19 Mar 2021  

Många vårdinsatser är inte alltid detsamma som bra vård – de kan till och med skada patienten. Genom att göra mindre har akutsjukvård och internmedicin på Skånes universitetssjukhus förbättrat vården samtidigt som man använder sjukvårdens resurserna klokare. I april kommer verksamheten att stå värd för ett internationellt symposium på området.

 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »