Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 12, 2020

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

Tyvärr blev det något fel med förra veckans utskick. Därför får du istället två utskick den här veckan, det vill säga vecka 11 &12.

 

img

Coronaviruset och ditt arbete

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 20 Mar 2020  

Vi vet att det är ansträngt i vården i dag och att utmaningarna är större än vanligt. Vårdförbundet finns alltid tillgängligt för dig om du har frågor eller behöver stöd. Kontakta vårdförbundet Direkt Chef 0771-630630 öppet alla vardagar till kl:18.00

Vi chefsspecialister finns också tillgängliga via samma telefon nummer.

Här finns en viktig länk med yrkesfrågor och svar om Corona viruset 

Vänliga Hälsningar, Annika Cederholm & Marlene Furbeck, Chefsspecialister.

"Akuta insatser krävs annars kan coronavård stoppas"

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter Senaste Nytt / 20 Mar 2020  

På flera av vårdens arbetsplatser överväger nu fackliga företrädare att anmäla om "skyddsombudsstopp". Vi varnar nu eftersom vi får rapporter från medlemmar som vittnar om att deras arbetssituation är mycket ansträngd. Det råder omfattande brister i deras arbetsmiljö, arbetstider och skyddsutrustning, skriver Sineva Ribeiro.

"Vi måste förbereda oss på fler som smittas"

img Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter Senaste Nytt / 20 Mar 2020  
Region Stockholm håller pressträff om det pressade läget för sjukvården.

6 tips till arbetsgivare med medarbetare på distans

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 19 Mar 2020  
Coronakrisen har medfört att många behöver arbeta på distans. Ann-Charlotte Rand, arbetsmiljöstrateg vid Sobona som är de kommunala bolagens arbetsgivarorganisation, tipsar här på vad man som arbetsgivare bör tänka på kring detta.

Vården ska få hjälp att välja bland patienter

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot / 19 Mar 2020  
Socialstyrelsen kommer inom kort med tydligare riktlinjer för hur patienter ska prioriteras, om intensivvårdsplatserna inte längre räcker till när allt fler insjuknar i covid-19.

Vårdpersonalen är årets svensk varje dag

img Jonas Vallgårda, Aftonbladet Ledare / 19 Mar 2020  

De finstämda hyllningarna till vårdpersonalen från politiker är många nu. Men de betyder inte ett dugg. För vad har våra politiker som ansvarar för sjukvården runt om i landet egentligen sysslat med? Ett delsvar på detta får vi genom Ekots avslöjande om pandemiplaneringen i region Stockholm, Västra Götaland och Skåne som inte kan beskrivas som annat än riktigt obehaglig.

Vårdförbundet om coronakrisen: Ansträngt läge för vårdpersonalen, samverkan görs med arbetsgivarna för patientsäker vård

Jonas Vallgårda, Cision Wire Sweden / 19 Mar 2020  
Vårdförbundet organiserar landets 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor, som nu jobbar hårt med att bekämpa coronaviruset i en oerhört ansträngd arbetssituation som kan pågå en längre tid.

Tidigare förbjuden skyddsmask tillåts

img Jonas Vallgårda, Sveriges Radio Ekot / 19 Mar 2020  
Den tidigare förbjudna militära skyddsmask 90, som togs fram för Sveriges försvar på 90-talet, får nu börja användas av vårdpersonal. Den speciella skyddsmasken saknar en särskild EU-märkning och har därför inte varit tillåten, men efter en krisåtgärd från EU-kommissionen hävs förbudet tillfälligt.

Leveranser av skyddsutrustning på ingång

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 18 Mar 2020  
Leveranser av personlig skyddsutrustning till svensk vård, som bromsats av enskilda EU-länders exportstopp, kan nu vara på väg. Socialstyrelsen har kunnat skicka en del utrustning till storstadsregionerna.

Iva-patienter har blivit sjukare över tid

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin Nyheter / 18 Mar 2020  
Patienterna som vårdas inom intensivvården har på längre sikt blivit sjukare, enligt Svenska intensivvårdsregistrets årsrapport – och mortaliteten har ökat.

"Tillitsreform riskerar att mötas med misstro"

img Jonas Vallgårda, Svenska Dagbladet Brännpunkt / 17 Mar 2020  

När de absurda konsekvenserna av new public management nu ska motas, måste politiker och tjänstemän skrota delar av gammal styrning. Annars tillfogas bara ytterligare styrmekanismer, skriver flera debattörer. 

Covid-19: Ökad europeisk solidaritet krävs för att skydda sjukvårdspersonal

img Jonas Vallgårda, Mynewsdesk Politik / 16 Mar 2020  
Läkare Utan Gränser kräver att EU:s medlemsländer visar solidaritet över gränserna i takt med att allt fler smittas av det nya coronaviruset covid-19 i Europa, som nu utgör centrum för pandemin. Viktig medicinsk skyddsutrustning, som ansiktsmasker, måste omgående distribueras till de områden där behoven är som mest akuta.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Bild av Larisa Koshkina från Pixabay

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »