Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 11

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Lever din ledningsgrupp i en bubbla?

img Jonas Vallgårda, HR Akuten, 2017-03-17  

Ja risken är stor. Många ledningsgrupper använder den absolut största delen av sin tid, minst ¾ delar till att betrakta historiska data som ekonomi, uppföljningar av olika slag, som nr två kommer att fatta dagliga operativa beslut. Blir det någon tid över kan den användas till att titta på strategiska frågor om framtiden ...

Varför är sjuksköterskornas kunskap inte viktig?

Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle Senaste Debatterna, 2017-03-17  

Många sjuksköterskor vill specialisera sig inom vård av äldre. Men hälften hoppar av redan under första terminen. Vi som bedriver utbildningarna har lagt ner stor kraft på att förstå problemet och bilden som framkommer är att det beror på bristande stöd från arbetsgivare ...

Sjuksköterskor utbildas i säkrare vård

Jonas Vallgårda, Värmlands Folkblad, 2017-03-17  
460 sjuksköterskor i hela Värmland utbildas i en unik satsning med målet att öka patientsäkerheten för de äldre i länet. För att vården ska bli säkrare görs nu en satsning för sjuksköterskor i länets kommuner.

8 ledarbeteenden som bygger tillit

Jonas Vallgårda, HRbloggen, 2017-03-16  

Ny forskning pekar på vikten av tillit för att vi ska må och prestera bra på jobbet. Psykolog Anne Grefberg sammanfattar åtta nyckelbeteenden som skapar tillit till dig som ledare.

Karriärtjänster knyter ihop vård och vetenskap

Per Malmquist, Dagens Samhälle, 2017-03-16  
För att få medarbetare som disputerar att stanna lockar Sahlgrenska universitetssjukhuset med nyinrättade befattningar, som till exempel översjuksköterska och överfysioterapeut.

Arbetsgivare kan kräva neutralitet efter EU-domar

Per Malmquist, Diskrimineringsombudsmannen, 2017-03-16  
Två domar från EU-domstolen på tisdagen innebär att arbetsgivare under vissa omständigheter kan kräva att anställda inte bär kläder eller andra symboler som ger uttryck för politisk, filosofisk eller...

Ministern: Vården borde välkomna pålästa patienter

Jonas Vallgårda, SvD, 2017-03-15  
Inspektionen för vård och omsorg ska från 2018 lägga mer krut på de stora och allvarliga problemen inom sjukvården. Det förslaget lägger regeringen fram på torsdagen. – Det är viktigt för att ge patienterna en starkare ställning i sjukvården, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström till SvD.

"Landstingen klarar inte cancervårdens utmaningar"

Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter, 2017-03-14  

Bristen på specialistsjuksköterskor inom onkologi är stor. 145 heltidstjänster saknas vilket motsvarar närmare 30 procent av behovet, skriver Cancerfonden.

Tuffa tag i kamp om sjuksköterskorna

img Jonas Vallgårda, Dagens Medicin, 2017-03-13  

Kampen om sjuksköterskorna blir allt tuffare mellan landstingen. Löner, arbetstider och karriärmöjligheter är de främsta vapnen, visar Dagens Medicins kartläggning.

Ny satsning ska få fler sjuksköterskor att gå specialistutbildning

Jonas Vallgårda, Dagens Nyheter, 2017-03-12  
Genom en ny satsning får sjuksköterskor inom landstinget vidareutbildas till specialistsjuksköterskor med bibehållen lön. 2 100 kommer att behövas i länet fram till 2025 och förhoppningen är att fler ska lockas att gå utbildningen.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »