Chefer och Ledare

Omvärlden - vecka 11, 2021

img
img

Omvärldsbevakning från Vårdförbundet för dig som är chef eller ledare.

img

Stora skillnader i belöningar till covidpersonal

img Jonas Vallgårda, SVT Nyheter Inrikes / 19 Mar 2021  
Sjukvårdspersonalen bär ett tungt lass under coronapandemin, men belönas olika beroende på var i landet de arbetar. SVT har frågat samtliga 21 regioner om de betalat ut något extra till sjukvårdspersonalen under pandemin utöver grundlönen, och svaren varierar stort mellan regionerna.

Missa inte chansen att delta i webbinarium - Arbetsrätt och samsyn HÖK19.

img Jonas Vallgårda, Vardforbundet / 19 Mar 2021  

Anmäl dig via länken i artikeln.

2021 kommer omdefiniera 2000-talet

img Jonas Vallgårda / 19 Mar 2021  

7 trender som förväntas forma företag och samhällen.

Välj rätt aktiviteter för att utveckla teamet

img Jonas Vallgårda, Motivation.se / 18 Mar 2021  
I den första delen av den här miniserien om team konstaterade vi att det finns två typer av team: riktiga team och pseudoteam. Riktiga team kännetecknas bland annat av att teammedlemmarna strävar mot gemensamma, tydliga mål, och är ömsesidigt beroende av varandra. I denna del ska vi titta på hur ni kan utveckla teamet, oavsett om ni kan definieras som ett ”riktigt” team eller inte.

Så coachar du dina medarbetare – till effektivt lärande

img Jonas Vallgårda, Tidningen Chef Nyheter / 18 Mar 2021  
En ny studie visar att din roll som chef kan vara avgörande för hur effektivt medarbetarnas lärande blir – och hur det stödet bör se ut. Din medarbetare kommer tillbaka från en utbildning, pratar vitt och brett om den nyförvärvade kunskapen och är superpeppad på att använda den för att göra ett bättre jobb. Men så var mejlkorgen full, och hen hade visst några andra arbetsuppgifter som det var mer panik med. Och så sipprar kunskapen iväg med motivationen – och allt förblir som det varit.

Läs chefens dagbok - Therese Östling Waller

img Jonas Vallgårda, SACO Chefstidningen / 18 Mar 2021  

Therese Östling Waller är HR-chef på SVT. Läs hennes dagbok en vecka präglad av ledarskap i en digital värld. Chefstidningen 

Vårtrötthet – så funkar det

img Jonas Vallgårda, Prevent Arbetsliv Senaste Artiklar / 17 Mar 2021  

Äntligen är ljuset tillbaka! För de flesta av oss innebär det mer energi och glädje. Livet blir lättare. Men för andra är det precis tvärtom. Vårtröttheten slår till och ibland går det så långt att man utvecklar en depression. Sömnforskaren Arne Lowden förklarar varför vi kan bli trötta av vårljuset.

Rensa ut och minska allt förbättrande i offentliga organisationer

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 17 Mar 2021  
Det är lätt att man i organisationer lägger till mycket av föga värde och relevans. (O)vanor som strategier, möten, dokumentationskrav kan envist leva sina egna liv. Det är därför en bra idé att tillsätta en städpatrull, som kan granska en verksamhet och peka på onödigheter.

Patienter i slutenvården uppmanas ha munskydd

img Jonas Vallgårda, Dagens Samhälle / 17 Mar 2021  
Från och med nu rekommenderas alla patienter i Region Stockholm över 16 år att bära munskydd inom slutenvården. Bakgrunden är hög smittspridning och låg vaccinationstakt.

Topplista över de 10 viktigaste framtidskompetenserna

img Jonas Vallgårda, VD-tidningen / 15 Mar 2021  
I en ny rapport kartläggs vad som krävs av företag och organisationer för att attrahera svenska chefer och ledare 2021. Resultaten visar att bra ledarskap och överensstämmande värderingar är avgörande. På kvinnornas topplista finns också flexibilitet och en jämn könsfördelning i ledningen, medan männen i större utsträckning värdesätter bra ersättnings- och belöningssystem och högre lön.
 

Sammanställt av: Jonas Vallgårda, yrke & vårdutveckling.

Vill du inte längre få nyhetsbrev från Vårdförbundet? Avregistrera dig här »